Priština silom gura Srbe u Kosovsku policiju, ko odbije preti mu pritvor

Nakon neuspeha koji je doživeo konkurs za prijem novih policajaca na severu Kosova, a nakon kolektivnih ostavki koje su podneli srpski policajci nakon politički motivisane smene komandira regionalne direkcije Sever Nenada Đurića, Priština nastoji da po svaku cenu natera Srbe da, protivno njihovom stavu, počnu da rade u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Našoj redakciji javilo se nekoliko bivših policajaca koji su bili suspendovani od strane vlasti u Prištini, pa čak i optuženi i držani u višemesečnom pritvoru za različita krivična dela pod sumnjivim dokazima, sa tvrdnjom da se na njih vrši pritisak obaveštajne strukture Kosova kako bi se vratili na posao i pokazali kako navodno Srbi hoće da se vrate u Kosovsku policiju.

Kako navode naši izvori, na početku im je nuđeno da se aktiviraju kao policajci, a da će im zauzvrat biti oprošteni prekršaji koje su navodno počinili, pa čak i isplatile zarade za period kada su bili pod suspenzijom, uz obavezu da u uniformi provedu najmanje dve godine.

Nakon toga od strane kosovskih obaveštajaca usledila je direktna pretnja, da će u slučaju da odbiju taj predlog po postupcima koji se vode protiv njih, ostatak vremena do suđenja provesti u pritvoru.

Naši sagovornici su zahtevali da im se zaštiti identitet kako ne bi imali više problema nego što ih sada imaju sa kosovskim institucijama, ali kažu da osećaju strah za svoju bezbednost i sigurnost svojih porodica.