Protest Albanaca u Njujorku uz zastave "velike Albanije" i OVK

Protest Albanaca u Njujorku
Izvor: Kosovo Online

Više desetina Albanaca iz SAD okupilo se danas nadomak zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, protestujući protiv "terorizma i ratnohuškačke akcije Srbije".

Nezadovoljni su zbog učešća predstavnika Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN.

Okupljeni su nosili zastave Albanije i Kosova, ali i OVK, kao i zastave “velike Albanije”, sa obrisima koji ne obuhvataju samo Albaniju i Kosovo, već i teritorije Severne Makedonije, Crne Gore i Grčke.

Skup je počeo himnama SAD, Albanije i Kosova.

Organizatori su razvili velike zastave SAD, Kosova, Albanije , “velike Albanije” i OVK, na ogradu pored parka u kojem se protest održava. To se, međutim, nije dopalo američkoj policiji, koja je zatražila da se te zastave sklone.

Takođe, i kamion sa “led” ekranima, na kojima su se smenjivale poruke protiv Srbije, morao je da bude uklonjen sa trotoara pored parka, a policija je uklonila i sve flajere koje su okupljeni zalepili po drveću.

Na skupu su, na engleskom i albanskom pročitane optužbe na račun Srbije i zahtev da SAD deluju protiv Beograda.

I najavljujući okupljanje, organizatosi su pozvali SAD i međunarodnu zajednicu da "iskoriste sva neophodna sredstva da primoraju Srbiju da prestane i da se uzdrži od akcija i politika koje podrivaju stabilnost Kosova i Balkana".

Protest je organizovao član Gradskog veća Njujorka Mark Đonaj, uz podršku nekoliko udruženja Albanaca u SAD.