Pula: Zadržati partnerstvo sa SAD i Velikom Britanijom bez obzira na sve

Šćiperim Pulja
Izvor: Ekonomia Online

Ekspert za međunarodne odnose Šćiprim Pula reagovao je na izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija povodom eventualnih promena u američkoj administraciji nakon izbora u SAD i istakao da bez obzira na sve, Kosovo treba da ostane "rame uz rame" sa svojim dugogodišnjim partnerima.

"Podrška Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i saveznika, demokratskom i nezavisnom Kosovu, više je nego primerena i neophodna, s obzirom na agresivni pristup našeg severnog suseda Srbije. To treba shvatiti kao najbitniju temu naših bilateralnih i multilateralnih odnosa", izjavio je Pula za Gazetu blic.

Prema njegovim rečima građani Kosova i Vlada zaslužuju podršku za jačanje građanstva i subjektiviteta na međunarodnom planu, olakšavajući put ka Severnoatlantskoj alijansi i drugim međunarodnim organizacijama.

"Građani Kosova i Vlada zaslužuju punu međunarodnu integraciju i priznanje nezavisnosti Kosova od nepriznatih država Evropske unije. Građani Kosova i Vlada Republike, zaslužuju ne da stanu iza Sjedinjenih Američkih Država, već rame uz rame sa njima kao nerazdvojni partneri i saveznici iz razloga što imaju opredeljenje za iste ciljeve, zapadne i demokratske vrednosti", zaključio je Pula.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je mogući povratak Donalda Trampa u Belu kuću zabrinuo lidere evropskih zemalja, ali i Kosovo, pre svega zbog "divlje i nagle promene politike" bivšeg američkog predsednika.

Govoreći na marginama događaja u ODI Institutu za globalne poslove u Londonu, Kurti je rekao da je malo verovatno da će se dugoročna podrška SAD prema Kosovu promeniti, ali da "povratkom Trampa postoji određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije".