Radojević: Srbi na KiM nikome nisu pretnja, Kurti povlači jednostrane poteze

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević istakao je da Srbi na Kosovu nisu pretnja nikome i da su godinama proganjani, prebijani i institucionalno marginalizovani, piše Kurir.

Radojević je naglasio da kosovski premijer Aljbin Kurti ignoriše političke predstavnike Srba na Kosovu i povlači jednostrane poteze.

"Evidentno je da pritisak nikada nije bio veći nego otkad je na vlasti u Prištini Aljbin Kurti, koji potpuno ignoriše političke predstavnike Srba na KiM i povlači jednostrane poteze koji mogu izazvati ozbiljnu bezbednosnu krizu na KiM. Upozoravali smo predstavnike međunarodne zajednice, pre svega ambasadore Kvinte, da se jednostrane odluke ne mogu sprovoditi i da one ne doprinose stabilizaciji situacije na terenu", istakao je on.

Radojević je naglasio da je odgovor Srba sa Kosova na nametnuti rok kosovske vlade za preregidtraciju vozila, jasan.

Sada kada se nametnuti rok Prištine približava kraju, evidentno je šta Srbi na KiM misle o tim odlukama i jednostranim potezima Prištine. Odgovor naroda je bio jasan, odlučan i jedinstven i samo je dvoje Srba sa severa zamenilo svoje tablice. Međunarodna zajednica je to shvatila i sada od Kurtija traži produžetak roka. Od prvog dana smo ukazivali da se sva otvorena pitanja moraju rešavati pregovorima između Beograda i Prištine u Briselu", naveo je Radojević.