Rafuna: Mere EU Kosovu nanele štetu od oko 300 miliona evra

Ljuzljim Rafuna
Izvor: Ekonomia Online

Kosovo čeka izveštaj visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja o koracima koje je preduzelo u ispunjavanju obaveza za ukidanje mera. Dok Pokret Samoopredeljenje, očekuje pozitivnu preporuku u Boreljovom izveštaju za ukidanje mera, opozicija je skeptična, a Privredna komora Kosova procenjuje da je kaznenim merama EU Kosovu pričinjena šteta od oko 300 miliona evra, prenosi RTV 21.

EU je uvela kaznene mere Kosovu u junu prošle godine nakon porasta tenzija na severu, a do sada je, prema proceni Privredne komore Kosova, kako je rekao predsednik Ljuljzim Rafuna, Kosovo oštećeno za oko 300 miliona evra.

"Šteta na dva načina po pitanju imidža Kosova i materijalnih projekata koje nismo imali prilike da dobijemo kao kapitalne, cifre su oko 300 miliona dok se ne objave. Nadam se da će biti uklonjene jer bi njihov nastavak bila najgora vest za privredu i strane investicije na Kosovu", rekao je Rafuna.

Iz Pokreta Samoopredeljenje kažu da je vreme da EU bude jasna da kaznene mere protiv Kosova treba da budu uklonjene.

"Očekivanja su da će mere bti ukinute. Mere su bile neprikladne i nerazumne. EU mora da uvede mere za nepoštovanje dogovora i nekonstruktivnosti u dijalogu Srbiji. Institucije daju sve od sebe da prošire legalitet u severnom delu, zvaničnici EU bi trebalo da budu zadovoljni ovakvom posvećenošću vlade, a ne da izazivaju zabrinutost", kažu iz Samoopredeljenja.

U Alijansi za budućnost Kosova izražavaju skepticizam prema odluci EU da ukine mere protiv Kosova. Navode da ako mere ne budu ukinute, glavna krivica leži na Vladi Kosova.

"Pa, ako vidimo postupke vlasti, ne očekujem ništa pozitivno. Onda ovoj vlasti ne preostaje ništa drugo nego da podnese ostavku i ide na izbore", rečeno je iz Alijanse.

Boreljov izveštaj je nezvanično trebalo da bude objavljen u utorak ove nedelje, ali se to nije dogodilo. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je ranije da je dostavljanje izveštaja odloženo na zahtev nekih zemalja članica, dodajući da se u njemu preporučuje ukidanje mera za Kosovo.