Rajić: Ekstremista Kurti će ojačati posle izbora, Srbi moraju da ostanu ujedinjeni oko Srpske liste

Predrag Rajić
Izvor: Facebook

Vanredni izbori pokazuju koliko je politička scena na Kosovu nestabilna, kaže za Kosovo Onlajn analitičar Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, navodeći da Srbi moraju ostati jedinstveni i ujedinjeni, jer samo tako mogu da opstanu kako na severu Kosova tako i u enklavama južno od Ibra.

"Doći će do prekompozicije među albanskim političkim strankama. Aljbin Kurti će verovatno dodatno ojačati i to je nešto što može da nas zabrine, što definitivno ne ide u prilog srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, jer je reč o ekstremisti koji ide čak i korak dalje u odnosu na ratnu koaliciju bivših komandanata OVK“, rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica mora ostati jedinstvena i snažna, mora ostati okupljena oko Srpske liste i privržena vladi u Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer samo na takav način može da opstane na Kosovu.

"Na KiM mi ne možemo imati klasičnu partijsku politiku i stranačke razmirice, moramo biti ujedinjeni i jedinstveni i okupljeni oko rukovodstva Srbije jer samo na takav način Srbi tamo mogu da opstanu, kako na severu tako i u enklavama  južno od Ibra“, naveo je on.

Rajić kaže da se plaši provokacija, kao i toga da će politička scena biti dodatno uzavrela zbog katastrofalne ekonomske situacije na Kosovu i krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Deluje mi da će se albanski lideri takmičiti u tome  ko je izrazitiji šovinista u narednom periodu i služiti se onim ružnim stranama nacionalizma, negativnog nacionalizma. Pokušavaće da pokažu da su više suprotstavljeni srpskom interesu kako bi time zabašurili činjenicu da je reč o zajednici koja je u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, koju je u potpunosti izjela korupcija i gde je organizovani kriminal zapravo sistem vrednosti , a ne anomalija“, smatra Rajić.

Zbog nastale situacije, kako navodi, dijalog između Beograda i Prištine će biti usporen.

"Dijalog i ranije nije dobro funkcionisao zahvaljujući albanskoj opstrukciji. To će se dodatno pokazati i u narednom  periodu i mislim da će dijalog biti u velikoj meri zaustavljen. Ako se i budu vodili razgovori oni će biti skromnijeg kapaciteta, ne našom, već krivicom Albanaca“, zaključio je Rajić.

misterNO
22. Decembar 2020.
„ Tata, tata, šta je to prosek“? – upita sin oca. „Kako sine da ti objasnim“, reče tata. „ To ti je sine, kao da glasamo za Srpsku listu. Neki će uvek da jedu meso, mi ćemo kupus, ali u proseku, svi ćemo da jedemo sarmu“!
Objaviti???? Znam da nećete nikada!
sami
22. Decembar 2020.
serbska lista nista za serbi sa kosovo ne radi samo uzme platu po 2800 euro i sa honorarima rade sa velike politike misle da su kao vucic a obicni narod ako sa dobro kazao nemaju nista oni stave ko hoce na posao daje pare za beznis pje vino a kad dogje vreme glasanje ej mi smo parrioti a druge stranke i oninsu serbi zasto deskriminujete oni su sad klan kad imamo mi narod nek gleda tako i ka nasa stranke isto narod je lud glasaj ko moze za narod da radi nesto ne ovi stranke sa baterijama sto pije vino sa kalamarima i ribe salmon isti su samo za njegov gjep
Darko
22. Decembar 2020.
Da Srbi na KiM budu verni vucicu?? Jel nas zezas?
Krme sa severa
22. Decembar 2020.
Jedan sendvič za gospodina ANALitičara!
Kosovac
22. Decembar 2020.
Pa ispade da je Kurti bio u ratu a da su Tači i Haredinaj za vreme rata radili u vrtiću