Rajnke: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan" bez fusnota i usklađen sa principima EU

Džudi Rajzing Rajnke
Izvor: VOA

Sjedinjene Američke Države podržavaju "Otvoreni Balkan" uz uslov da su u toj inicijativi "potpuno i ravnopravno" zastupljene sve države Zapadnog Balkana i da ona bude u potpunosti usklađena sa principima Evropske unije, rekla je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, prenosi Glas Amerike.

"Nema fusnota, nema posebnih uslova. Dakle, dok god je otvoren za sve i dok su svi principi unutar 'Otvorenog Balkana' u potpunosti usklađeni sa onim uslovima koje bi EU očekivala u procesu pristupanja. To su uslovi. To bi zemljama Zapadnog Balkana pružilo šansu da izgrade svoje ekonomije, da rade na uspostavljanju normi i regulatornih principa za slobodno kretanje ljudi, dobara i sredstava, i da budu spremnije dok se bude približavalo pristupanje EU", rekla je Rajzing Rajnke.

Na pitanje da li je brine ruska podrška "Otvorenom Balkanu", ona kaže da za nju nije ključno ko podržava, već o čemu je reč. 

"I ono što mi razumemo i podržavamo jeste 'Otvoreni Balkan' koji je ravnopravno otvoren za svih šest zemalja na Balkanu i u potpunosti usklađen sa principima Evropske unije", rekla je ambasadorka.

Na pitanje šta bi EU trebalo da uradi da bi ubrzala proces proširenja, Rajzing Rajnke je navela da SAD snažno ohrabruju Evropsku uniju da nastavi da gleda na proširenje kao način da se osigura da ta organizacija bude čvrsta i da uključuje sve zapadno orijentisane demokratske zemlje koje predstavljaju Evropu. 

"Zapadni Balkan, šest zemalja u regionu, jesu Evropa. Nova vlada, ali i prethodne s kojima sam imala priliku da sarađujem, prepoznali su da je budućnost u Evropskoj uniji. To prepoznaju i građani. Više od 70 odsto ljudi u Crnoj Gori kaže da je njihova budućnost u EU. Tako da se da nadam da će EU smatrati proširenje ozbiljnim sledećim korakom kako bi se osiguralo da u potpunosti uključuje slobodnu demokratsku istočnu Evropu, a posebno u ovom slučaju Crnu Goru", kaže ambasadorka.

Upitana o statusu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i o tome što je jedan deo članova vlade za to da se sa SPC što pre potpiše ugovor, dok pojedini dovode u pitanje da li je usklađen sa Ustavom i da li štiti interese Crne Gore, ambasadorka je navela da bi svi građani Crne Gore i svake demokratske zemlje trebalo da budu u mogućnosti da slobodno praktikuju svoju veru, bez ograničenja.

"Ostaću pri veoma snažnom principu. Mi snažno verujemo u slobodu veroispovjesti i da bi svi građani Crne Gore i svake demokratske zemlje trebalo da budu u mogućnosti da slobodno praktikuju svoju veru, bez ograničenja. Moj savet vladi je da osigura da se odnosi sa svim verskim zajednicama tretiraju ravnopravno i pravedno. Nijedna verska zajednica ne bi trebalo da bude tretirana kao posebna ili povlašćena. Ne mogu da govorim o samom ugovoru, jer ne znam šta potencijalni pregovori konkretno obuhvataju, ali bilo koji sporazum mora biti srazmeran onome što će imati bilo koja druga zajednica. Dobro je što će biti napretka u pogledu pravila i normi za delovanje verskih zajednica, ali to mora biti ravnopravno za sve vere jer su u suštini ljudi, vernici ti koje treba tretirati pravedno i ravnopravno", rekla je američka ambasadorka.

Na pitanje da li bi ugovor trebalo ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ona kaže da bilo koja registrovana zajednica mora biti tretirana ravnopravno. 

"I ima mnogo verskih zajednica. Naravno, ima nekih koje imaju više članova, ali svaka verska zajednica bi treblo da bude tretirana ravnopravno zato što sami članovi moraju da imaju isti pristup svojoj veri", rekla je Rajzing Rajnke u intervjuu za Glas Amerike.

Ona je, upitana da li je brine ruski uticaj kroz Srpsku pravoslavnu crkvu, navela da je brine ruski uticaj kroz bilo koji kanal.