Rama: Ne slažemo se sa stavom EU o dijalogu, ne odgovara realnosti poslednjih dana

Premijer Albanije Edi Rama i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da se stav Tirane o situaciji na severu Kosova razlikuje od stava Evropske unije, koji, kaže, ne odgovara realnosti, jer govori o obavezama Prištine u dijalogu, a bez osvrta na poslednja dešavanja na severu, preneo je Albanijan post.

Odgovarajuću na pitanja novinara, na zajedničkoj pres konferenciji sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem, Rama je rekao da je po pitanju dijaloga Kosova i Srbije potreban novi stav EU.

„Izjava Evropske unije, sama po sebi nije problematična, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik Đuzep Borelj, u vezi sa obavezama Kosova u dijalogu, ali postoji veliki problem, jer ona ne odgovara stvarnosti poslednjih dana i zato smatramo da je nemoguće saglasiti se sa Evropskom unijom“, rekao je Rama.

Kako je istakao, proteklih dana došlo je do dramatičnog razvoja događaja „nakon što je pripadnike Kosovske policije, ubila kriminalna grupa koja je očigledno bila usmerena u vršenje terorizma na severu Kosova, nakon čega je usledila objava dana žalosti u Beogradu“.

To je, kako je ocenio, „neprihvatljivo, neopravdano, i za osudu“, jer smatra da nije evropski, i naziva to najgorim signalom koji bi Srbija u ovom trenutku mogla da pruži celom regionu i Evropi.

„Zahtevali smo da Evropska unija, cela evroatlantska zajednica digne uzbunu na najvišem nivou, demokratsku uzbunu i upotrebi sve raspoložive instrumente da pošalje pravu poruku, umesto ove potpuno neprihvatljive povodom nacionalne žalosti u Beogradu. Do trenutka kada EU pošalje drugu izjavu, u kojoj bi pravedno prosudila poslednje događaje, nećemo se slagati sa prvom izjavom“, rekao je Rama.

Rama je ponovio da je sada trenutak da se „glasno osudi“ ono što se desilo na severu Kosova i proglašenje Dana nacionalne žalosti u Beogradu, kojim se, kaže, „veliča posvećenost kriminalne grupe za vršenje terorizma“.