Rama: Za stabilnu budućnost albansko-srpskih odnosa neophodno uspešno okončanje normalizacije između Kosova i Srbije

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama, uoči sutrašnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, poručio je da se moli da to ne bude još jedan prazan krug i ponavljanje pesme „kriv je drugi“. On je naveo i da je za stabilnu budućnost albansko-srpskih odnosa neophodno uspešno okončanje procesa normalizacije između Kosova i Srbije.

Rama je na Fejsbuku naveo da će Albanija u potpunosti biti na liniji napora Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije oko realizacije plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

“Uprkos našim bliskim vezama i možda jedinstvenom odnosu u svetu sa Kosovom, kao drugom albanskom državom na granici sa Albanijom, bili smo, jesmo i bićemo u potpunosti usklađeni i na liniji napora SAD i Evropske unije oko realizacije plana za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Ne zato što su naši veliki strateški partneri uvek, nužno, u pravu, već zato što do danas nikada nisu pogrešili u svojim zahtevima obema državama, a odnedavno Kosovu posebno”, naveo je Rama.

On je podsetio da je u junu zbog vrhunca tenzija u opštinama na severu Kosova Albanija jednostrano otkazala zajedničku sednicu vlada Kosova i Albanije koja je dugo planirana.

“Kad bismo mogli da se vratimo sto puta unazad, sto puta bismo to otkazali, jer je Albanija odgovorna članica evroatlantske zajednice", naveo je Rama.

Kako je dodao, to je bio najpogrešniji trenutak za takav skup i Kosovo je tada, kako je ocenio, bilo na strani prošlosti, umesto na strani budućnosti, rame uz rame sa svojim strateškim saveznicima.

"Tada sam, svestan da je to bio nesvakidašnji potez, našim strateškim saveznicima predstavio doprinos Albanije tekućim razgovorima o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, jer sam potpuno saglasan sa njima o potrebi da se striktno sprovede sve ono na šta se država Kosovo obavezala. Vlade dolaze i odlaze, ali ozbiljne države ne dolaze i odlaze u svojim međunarodnim obavezama baš kao vlade", naveo je Rama.

Istakao je da sve ovo ne ne znači da Albanija vidi Kosovo kao jedinog odgovornog za dovođenje dijaloga u ćorsokak i da je Kosovo učinilo značajan korak u dugoočekivanom pravcu, prihvatajući francusko-nemački plan bez osvrta na uzajamno priznanje i prihvatajući predlog samoupravljanja srpske zajednice.

"Odmah sam javno, ne samo lično, aplaudirao Aljbinu Kurtiju za ovaj korak. Sada je vreme da Srbija izađe iz apsurdnog rova ​​negiranja realnosti i deluje u dobroj veri, omogućavajući niz implementacija koji ispunjava potrebe obe strane u okviru francusko-nemačkog plana”, kaže Rama.

Albanski premijer ističe i da je Albanija Srbiji pružila ruku prijateljstva.

“Ironično, desilo se da smo jedina zemlja u regionu koja se otvoreno izjasnila protiv sankcija Srbiji i jasno smo objasnili zašto smo uvereni u ovakav stav. Međutim, i to treba naglasiti, za stabilnu budućnost albansko-srpskih odnosa neophodno je i uspešno okončanje procesa normalizacije između Kosova i Srbije”, kaže Rama.

Ističe da dok neuspešno pokušava da razume taktiku kosovske vlade, podjednako je neuspešan u pokušajima da razume strategiju dijaloga Srbije.

“Pretpostavljam da je strategija Beograda da odloži proces i da ima što više koristi od prištinske autodestruktivne taktike, koja je kontinuirano pomagala viktimizaciju Srbije u međunarodnoj areni. Nažalost, neki zaboravljaju i da više nismo u 90-im godinama prošlog veka. Albanija je za mir, pomirenje i zajedničku budućnost. Ali ipak, ako stvari krenu naopako, Albanija i Albanci su uz Kosovo", naveo je Rama.

On je dodao da se iskreno nada da su svi koji su uključeni u proces normalizacije svesni onoga što se danas odvija između Kosova i Srbije i da razumeju da je svaka druga alternativa, osim hitne, sveobuhvatne implementacije sporazuma o francusko-nemačkom planu igra sa vatrom.

"U njoj ko god da igra prvi će izgoreti, a još gore, na kraju će ceo region biti spaljen, a neće se izbeći i da bude spaljena čak i sama Evropa. Uspešan završetak procesa normalizacije Kosova i Srbije od suštinskog je značaja za regionalni mir i bezbednost, kao i za bezbednost same Evrope", poručio je Rama.

Rama se osvrnuo i na to što Albanija predsedava Svetom bezbednosti, u isto vreme kada će se ceo svet okupiti na Skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, navodeći da je to istorijski trenutak u međunarodnim odnosima Albanije, koji, kako je rekao, mnogo govori o usponu Albanije na novi nivo.