Ramadani i Ukaj: Ćutanje ne umanjuje Kurtijevu odgovornost za neuspeh u SE

Savet Evrope
Izvor: Savet Evrope

Prošlo je tri dana od kako je Kosovo doživelo neuspeh po pitanju članstva u Savetu Evrope jer to pitanje nije bilo ni uvršteno na dnevni red Komiteta ministara, a kosovski premijer Aljbin Kurti još se nije oglasio po tom pitanju. Analitičari Skadran Ramadani i Fidan Ukaj ukazuju da je to Kurtijev neuspeh jer je zahtev Francuske, Nemačke i Italije da se preda nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu nazvao apsurdnim, piše Albanijan post.

Ramadani je, za Albanijan post, rekao da Kurti teško govori o neuspesima, ali da "ćutanje ne može da umanji štetu".

"Razlog je jedan i jedini: teško je govoriti o neuspesima. Pogotovo ako ne možete kriviti političke rivale za neuspeh. Stoga je tišina lakša i možda ispravan put iz njegove perspektive", kazao je Ramadani.

Dodaje da možda ćutanje može da umanji štetu u nekim slučajevima, ali da ne čini neuspeh manjim, a Kosovo uspešnijim.

"Teže je govoriti o neuspesima, posebno arogantnim vladarima koji odbijaju da preuzmu odgovornost", ocenio je Ramadani.

Analitičar Fidana Ukaja smatra da Kurti, posle neuspeha članstva Kosova u Savetu Evrope, pokušava da pronađe krivca, kako bi opravdao svoj neuspeh.

Kako kaže, Kurti neće sebe kriviti za ovaj neuspeh.

Ukaj kaže za Albanijan post da Kurti "politički kalkuliše" i šteti Kosovu na putu ka Savetu Evrope, da bi ostavio Zajednicu srpskih opština neformiranu što je bilo i njegovo predizborno obećanje.

"Mislim da će ovo obećanje ostati do sledećeg mandata nakon nacionalnih izbora, koji će po svoj prilici biti preuranjeni i Samoopredeljenje će verovatno biti prva stranka i vladajuća stranka. Onda ćemo videti da će gospodin Kurti, jedan od nacrta Zajednice poslati Ustavnom sudu na tumačenje, tako da će on biti osnivač i realizator ovog mehanizma", podvukao je Ukaj.