Ramadani: Kurti doprineo da Srbija postane učesnik u formiranju ZSO

Skodran Ramadani
Izvor: Gazeta Metro

Politički analitičar Škodran Ramadani izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatanjem sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa doprineo da Srbija bude aktivan učesnik u osnivanju Zajednice srpskih opština, što, kako kaže, nije bilo predviđeno Sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Ukazao je da Kurti ne može da "prebacuje krivicu" na svoje prethodnike, jer je u poslednjoj fazi pregovora dogovoreno da Srbija bude akter u osnivanju ZSO.

"Postoji i pitanje člana 7. u Kurtijevom sporazumu sa Vučićem, kaže se da će obe strane zajedno formirati Zajednicu. Što je potpuno drugačije, nešto novo u odnosu na sporazum iz 2013. i 2015. godine, jer u prvim sporazumima nije predviđeno da Srbija bude strana koja se pita u osnivanju Zajednice", rekao je Ramadani za Dukađini.

Podsetio je da Kurti nije razmatrao opciju razmene teritorije koja je predložena 2018. godine, već je Kosovo "gurao" ka obavezi da se osnuje ZSO.

"Takođe, Kurti ne može biti smatran žrtvom jer je nasledio teret niza obaveza i štetnih sporazuma iz prošlosti. Iz dva razloga, prvO 2018. godine, kada je ideja o razmeni teritorija stavljena na sto i razmatrana kao opcija za rešavanje kosovsko-srpskog problema. Kurti se kandidovao i nije dao priliku da se razgovara o tome, gurajući Kosovo ka ZSO. Onog trenutka kada je odbijena razmena nije bilo treće opcije, tada je Zajednica postala neizbežna", pojasnio je Ramadani.

Dodaje i da su sve obaveze koje je Srbija sprovela prema Kosovu bile logičan sled postignutih sporzuma, a ne zasluga Kurtija.