Ramosaj: Nacrt zakona o budžetu za 2023.godinu povredio finansijsku autonomiju opština

Baškim Ramosaj
Izvor: Facebook

Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova iz opština u kojima vode i imaju rukovodeće pozicije, optužili su Vladu Kosova da se meša u autonomiju i ovlašćenja opština, prenosi Koha.

Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao da je Vlada to uradila u Nacrtu zakona o budžetu za 2023. godinu.

"Nacrt zakona o budžetu za 2023.godinu povredio je finansijsku autonomiju opština Republike Kosovo, posebno u članu 6., stav 9., gde je zapravo narušena autonomija opština u upravljanju budžetom, a posebno u prenetim prihodima", naglasio je Ramosaj.

Prema njegovim rečima, taj član je suprotan Ustavu i nekim zakonima.

"Opština posluje na osnovu isključivih ovlašćenja koja ima, a koja su definisana Ustavom, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o upravljanju lokalnim finansijama i Zakonom o upravljanju državnim finansijama. U ovom stavu je narušeno nešto što je opštinama zakonom i Ustavom dato, a to su porezi koje dobijaju od građana, da ih usmeravaju za kapitalne radove i za plaćanje dugova i obaveza koje opštine imaju", kazao je Ramosaj.

Prema njegovim rečima, ovaj član je prošvercovan i tajno ubačen u Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu.

On je pozvao institucije da budu oprezne i da ne zadiru u autonomiju i ovlašćenja opština. Smatra da bi ovo bio loš administrativni i pravni presedan, a bio bi i preskup za projekte koji su u izradi.

Sa njim su se složili i zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova iz opština Klina, Orahovac i Đakovica, koji su takođe učestvovali na ovoj konferenciji.