Rapajić: Potreban povratak briselskom procesu i ZSO, ali Prištinu to ne interesuje

Aleksandar Rapajić
Izvor: Kosovo Online

Programski direktor NVO “ACDC” iz Severne Mitrovice Aleksandar Rapajić ocenjuje da od novih pregovora Beograda i Prištine za sada “neće biti ništa”, jer kako kaže, prištinske vlasti u poslednje vreme funkcionišu po principu da izazovu neki problem, požar, a da onda svi, i Brisel i Beograd troše vreme da taj požar malo ublaže.

“Koliko vidimo, Prištinu ne interesuje briselski dijalog, već stvari želi da rešava jednostrano tako što donese neku odluku, a onda insistira da se ta odluka implementira. To je sad slučaj sa dinarom. Umesto da taj problem rešavamo kroz ZSO, o kojoj niko ne priča, on se rešava tako što Priština donosi neke jednostrane odluke koje u suštini ne koriste nikome. Nijedan Albanac na Kosovu posle te odluke Centralne banke Kosova neće živeti bolje, jedino će Srbi živeti lošije”, kaže Rapajić za Kosovo onlajn.

Kako ukazuje, potreban je povratak briselskom procesu i ZSO jer je kroz ZSO već definisano kako svi ti problemi treba da budu rešeni.

“Na primer, problem dinara bi kroz ZSO bio rešen tako što bi bilo regulisano na koji način Srbija ima pravo da šalje novac za pomoć srpskoj zajednici i za finanisiranje zdravstva, školstva i socijalnih usluga. Sve je već predviđeno, samo treba da se implementira”, kaže Rapajić.