Rašiti: EU nema instrumente za dijalog Srbije i Kosova, SAD neće preuzeti primat

Naim Rašiti
Izvor: Koha ditore

Izvršni direktor Grupe za Balkan Naim Rašiti izjavio je da je Evropska unija i dalje pasivna i da joj nedostaju instrumenti za završetak procesa dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države će nakon odlaska predsednika Donalda Trampa, pokušati da održe odnose sa Evropom i podržaće EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Istakao je da EU nema snažan instrument posredovanja zbog angažovanja na drugim programima, poput proširenja i vizne liberalizacije i da bi specijalni izaslanik EU za dijalog trebao da se više angažuje u posredovanju.

"EU ima velike nedostatke u dijalogu. Dobro bi bilo da posrednik ne daje velike izjave, već da uspostavi instrumente posredovanja kao što je to učinio Marti Ahtisari. Da bi se uzdržali od izjava i na sastancima poput današnjih i onih u Briselu, mora se otvoreno govoriti o kompromisima koje je potrebno napraviti. Ahtisari je imao razjašnjen mandat, a EU nema. Ne postoje ključni instrumenti, za proširenje, članstvo, balkansku perspektivu u EU - nije jasno šta će se dogoditi nakon dijaloga ili nakon zaključenja sporazuma, koji će biti sledeći koraci, kako će biti zaključen u UN, u zvaničnim dokumentima EU kada je dijalog uslov, šta će se dogoditi... EU to ne razjašnjava", rekao je Rašiti emisiji "60 minuta" na KTV.

Govoreći o ulozi SAD rekao je da će posle Trampa, maksimalno oklevati, ali da će stajati uz EU i ostati lojalni evroatlanskim odnosima.

"Neće biti posebnog izaslanika ili posebnog savetnika, već podrške instrumentima za dijalog, kao što je to bio slučaj od početka", rekao je Rašiti.

Uspostavljanja reciprociteta prema Srbiji Rašiti je nazvao zamornom raspravom.

"To pitanje čak i nije tema na međunarodnoj sceni, ali stimulisalo bi programe podrške za PreševskuDolinu, jer se vidi da Srbija opstruiše njihovu primenu", poručio je Rašiti.