Renata Alt: Kosovo da preuzme odgovornost za građane srpske nacionalnosti

Renata Alt
Izvor: DW

Poslanica Bundestaga iz redova Slobodne demokratske stranke podsetila je da je Kosovo 2013. godine pristalo da formira Zajednicu srpskih opština, ali se zapitala da li je prihvećeni model doba, prenosi Ekonomija onlajn.

„Srbija i Kosovo su se 2013. godine dogovorile o osnivanju Zajednice poluautonomnih opština za srpsku manjinu, što je Skupština ratifikovala većinom glasova. Legitimno je zapitati se da li je ovaj model povoljan za legitimitet institucija Kosova i za poverenje među opštinama", rekla je Altova.

Smatra da je važno da kosovske institucije preuzmu veću odgovornost za građane srpske nacionalnosti.

"Da bi se sprečio scenario sličan onom u Republici Srpskoj na severu Kosova, bilo bi važno da država Kosovo preuzme više odgovornosti za svoje građane srpske nacionalnosti, na primer u važnim društvenim oblastima, kao što su zdravstvo i obrazovanje, kojima se trenutno bave takozvane 'paralelne strukture'", kaže Altova.

Alt smatra da ako Kosovo ovo iskoristi kao povoljnu priliku, bilo bi u boljoj poziciji da pregovara o implementaciji Zajednice srpskih opština umesto da povećava tenzije i podele zbog nedostatka napretka u formiranju ZSO. Dugoročne veze Srba sa vladom u Prištini takođe će biti važne u ovom kontekstu", rekla je Altova.

Poslanica Bundestaga Renata Alt smatra da je, s obzirom na stavove predsednika Srbije Aleksandra Vučića,  u ovom trenutku nemoguće govoriti o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije.

Ističe da bi Kosovo trebalo da radi na tome da ga sve zemlje Evropske unije konačno priznaju kao državu, ali da trenutno ne postoji jedinstvo unutar EU po tom pitanju.