Reporteri: Zaustavljen dijalog Srbije i Kosova, ali ne i sukobi lidera

Dijalog - Srbija - Kosovo
Izvor: Reporteri

Dijalog Kosovo i Srbija u zastoju je zbog izbornog procesa i verovatno će tako biti još nekoliko meseci, međutim politička retorika i sukobi na daljinu između Prištine i Beograda nisu prestali, piše Reporteri.

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca “Preševske doline”, rekao je da će se sa "svakom merom trgovinskog reciprociteta koju Srbija vodi sa Kosovom, postupiti istom merom".

„Kada smo započeli proces dijaloga, u prvim nedeljama kada sam preuzeo vladu, uklonili smo mere reciprociteta i ukinuli odluku o tarifi i onome što je ranije bilo, što je otvorilo put procesu dijaloga. To se radi određenim vremenskim okvirom, tokom nekoliko meseci i kada se ovaj proces završi, ili se postupak završava uzajamnim priznavanjem, ili primenjujemo sve mere reciprociteta, bez izuzetka. Svaka mera koju Srbija usmeri na nas i mi ćemo je usmeriti na Srbiju", rekao je Avdulah Hoti.

Izjavu Hotija podstakao je sastanak srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića i katarskog ambasadora u Srbiji, od koga je zatraženo da ne lobira u korist priznavanja nezavisnosti Kosova. Prema zvaničnoj Prištini, ovo je u suprotnosti sa sporazumom od 4. septembra u Beloj kući u Vašingtonu, gde je Srbija obećala da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja Kosova, dok se poslednje neće prijaviti za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Haradinaj-Stubla: Srbija krši Vašingtonski sporazum

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj-Stubla, reagovala je rekavši da „Srbija nastavlja da krši vašingtonski sporazum i obaveze preuzete u Briselu“.

„Uprkos obavezama preuzetim Sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, Srbija ih se ne samo ne pridržava, već otvoreno krši obavezu 15 ovog sporazuma. Poslednji slučaj je onaj od 9. januara, kada ga je srpski ministar spoljnih poslova Selaković, koji je na sastanku sa katarskim ambasadorom u Beogradu, direktno zatražio od „Katara da ne lobira za Kosovo“, rekla je Haradinaj u izjavi.

Prema njenim rečima, Srbija krši prethodne sporazume potpisane u Briselu.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izražava zabrinutost zbog više od 33 tehnička sporazuma postignutih u Briselu, koje Srbija i dalje flagrantno krši. Dakle, Srbija nije funkcionalizovala granične prelaze sa Kosovom, sporazum o otvaranju mosta preko Ibra, dok je bez ikakvog razloga uhapsila i privela građane Kosova Nezira Mehmetaja i Bljerima Maćastenu, kršeći svako slovo sporazuma o slobodi kretanja, i dalje šverc nesertifikovanih proizvoda na severu Kosova, kršeći Sporazum o sertifikaciji farmaceutskih proizvoda, kaže se u njenoj izjavi.

Vučić: Kosovo će biti iznenađeno ako se prijavi za neku međunarodnu organizaciju

Odmah je stigao odgovor srpske strane. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „kosovska strana ne čita sporazume koje je potpisao“, dok je upozorio da će „ako Kosovo pokuša da se pridruži bilo kojoj međunarodnoj organizaciji biti iznenađeno. Ako ne poštuju sporazum. Brisela, onda ih čeka iznenađenje. Znaju da kad kažem ovo stvarno mislim. Uvek sam iskrena osoba, ne blefiram. Ako Kosovo pokuša da se pridružiti međunarodnim organizacijama, sačekaće ga neka iznenađenja, oni to znaju“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Portparol spoljne politike EU Peter Stano rekao je da će "EU raditi sa obe strane da bi nastavila ovaj proces", dodajući da je izaslanik za dijalog Kosovo i Srbija Miroslav Lajčak nastavljajući svoje obaveze u vezi sa procesom dijaloga između Kosova i Srbije. Peter Stano je rekao da “konačni sporazum Kosovo-Srbija zavisi od obe zemlje i njihove sposobnosti”.

 

Ja
13. Januar 2021.
Albanski teroristi cine lazi zlo nepravde mrznje 30 godina to jedno i isto treba da se sklone lazi sile i nepravde sto godinama cinite dosta je tih lazi mrznje i sile nepravde svakojake izmisljene lazi provokacije kriminala illegalne nezakonite stvari sto u svemu prekrsite i radite dokle ce vase lazi zlo i nepravde !!!!!!!
Ja
13. Januar 2021.
Dijalog nije kriv nego ste vi tamo sto uvek lazete i pravdu i istinu u svemu izbegavate vi albanski teroristi sto godinama lazete sile i nepravde cinite !!!!!!