Rizvanoli: Štrajk rudara nije po zakonu, razgovorom do rešenja što je pre moguće

Artane Rizvanoli
Izvor: Reporteri

Kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli trebalo je danas da izvesti skuštinski Odbor za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu o situaciji u kompaniji "Trepča-jug" ali, kako piše Dukađini, nije prisustvovala sednici, jer boravi u Francuskoj. Ministarka je iz Francuske poručila da štrajk ne ispunjava zakonske standarde, ali da je spremna da razgovara sa radnicima o pronalaženju rešenja što je pre moguće.

Rizvanoli je na Fejsbuku objavila snimke sa sastanka sa predstavnicima francuskog "Proparca" i poslovnog udruženja "Medef", kojima je, kako je navela, predstavila "Kosovski energetski investicioni paket 2023-2025".

Rizvanoli je za Teve1 rekla da štrajk rudara nije u skladu sa zakonom, kao i da nisu sve informacije objavljene o štrajku tačne, ali da je spremna da razgovara sa radnicima o pronalaženju rešenja što je pre moguće.

Dodala je da je trenutno na putu u Francuskoj i Nemačkoj gde promoviše kapitalne investicije u oblasti obnovljivih resursa i to je, prema njenim rečima, razlog zašto je danas izostala sednice skupštinskog Odbora u vezi sa situacijom koja je nastala u preduzeću "Trepča".

"Želim da bude jasno da sam prošle nedelje, kada sam dobila poziv, obavestila skupštinski odbor da ću biti na putovanju u Francuskoj, a zatim u Nemačkoj. Naročito bih želela da razgovaram sa rudarima, ali i sa ostalima, jer ne postoji Štrajkački savet koji je ovlašćen da govori u ime onih koji štrajkuju. Želim i planiram da razgovaram sa svim radnicima", rekla je ona.

Vlada je, kaže, spremna da sve što ima veze sa uslovima rada  tretira ozbiljno, kako bi se pronašlo rešenje.

"Vlada je 23. oktobra izdvojila više od 1,6 miliona evra kako bi Trepča mogla da podeli ostatak plata za septembar. I pored toga, i pored toga što smo obavestili predstavnike sindikata da će plate biti isplaćene, u utorak su neki radnici, čiji broj ne znamo jer nikada nije prijavljen, stupili u štrajk", rekla je Rizvanoli u uljučenju iz Francuske.

Dodala je da, kada kaže da štrajk ne ispunjava određene standarde po zakonu, ne misli da je formalnost važna, ali da je zabrinjavajuće što je proglašen štrajk, a da ne postoji organizacioni savet koji predstavlja radnike.

"Nemamo ni tačan broj štrajkača, ne znamo ni broj radnika kada su ušli i kada su štrajkovali. Nikada nije dostavljen izveštaj, ni sindikata, ni direktora jedinica kako mnogi radnici štrajkuju. Ko su oni i kakvo je njihovo zdravstveno stanje?" dodala je ona.

Rudari "Trepče-jug" štrajku već nedelju dana, a njihovi zahtevi su da plate budu isplaćene na vreme, da se poboljšaju uslovi rada, da im se obezbedi zdravstveno osiguranje i da se uprava "Trepče-jug" razreši.