Sutra ističe rok za prijavljivanje imovine javnih funkcionera

Imovina
Izvor: Reporteri

Godišnje prijavljivanje imovine javnih funkcionera koje je počelo 1. marta, završava se krajem ovog meseca, a za neprijavljivanje ili lažno izjašnjavanje službena lica mogu biti kažnjena novčanom kaznom i zatvorom, prenosi RTK.

Prema Zakonu o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine i poklona, obavezni su da prijave imovinu: predsednik, premijer, ministri i zamenici ministara, predsednik i poslanici Skupštine Kosova, gradonačelnici i zamenici predsednici opština.

Zakon predviđa da imovinu takođe moraju prijaviti sudije i tužioci, službenici za nabavke, carinici, poreski inspektori i drugi službenici, uključujući doktore i univerzitetske profesore koji rade u javnom sektoru.

U Agenciji za sprečavanje korupcije nisu saopštili broj funkcionera koji su do sada prijavili svoju imovinu, međutim, Iljeza Baša, iz Kancelarije za javno komuniciranje u APK, navodi u kom procentu očekuju da javni funkcioneri ispune zakonsku obavezu.

„Broj funkcionera koji su, po zakonu, ove godine dužni da prijave imovinu je oko 11.000. S obzirom da je rok do 31. marta, ne možemo tačno da znamo koliko će ispuniti ovu obavezu, ali se nadamo da će to biti blizu 100 odsto”, rekla je ona.

Baša takođe ističe koje mere se mogu preduzeti protiv javnih funkcionera koji ne prijave imovinu u zakonskim rokovima.

„Za obveznike koji ovu obavezu ne ispune u navedenom roku, Agencija je dužna da izrekne novčanu kaznu od 30 odsto mesečne zarade koja se primenjuje u prvih 14 dana od isteka roka, ili da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu nakon 15 dana odlaganja deklaracije“, rekla je ona.

Za neprijavljivanje imovine, pored novčane, službena lica mogu biti osuđena na kaznu zatvora do tri godine. U međuvremenu, oni koji daju lažnu izjavu mogu biti kažnjeni novčanom kaznom i zatvorom do pet godina, poručuju iz Agencije za sprečavanje korupcije. Ova agencija će, na kraju procesa, objaviti spisak prijavljenih lica koja nisu ispunila zakonsku obavezu prijave imovine i poklona.