SAD i Austrija: U potpunosti podržavamo pristupanje zemalja Zapadnog Balkana u EU

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Sjedinjene Američke Države i Austrija u potpunosti podržavaju pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, saopšteno je danas nakon godišnjeg Strateškog dijaloga između SAD i Austrije u Beču.

Domaćin strateškog dijaloga bio je politički direktor austrijskog ministarstva spoljnih poslova Gregor Kesler, dok je SAD predstavljao pomoćnik sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, teme Strateškog dijaloga bila su pitanja globalne i regionalne bezbednosti, značaj održavanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, rat Rusije protiv Ukrajine, te pitanja koja se tiču Bliskog istoka i Kine.

"Teme su bile i odbrana i unapređenje ljudskih prava i demokratije, borba protiv rasizma, antisemitizma i antimuslimanske mržnje, podrška preživelima Holokausta, razoružanje i neproliferacija i Zapadni Balkan. S tim u vezi, obe strane su u potpunosti podržale buduće pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU“, stoji u saopštenju.

Takođe, predstavnici SAD i Austrije su izrazili nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, razgovarali o situaciji na Bliskom istoku i potvrdili zajedničku posvećenost Izraelu i solidarnost sa njim u svetlu terorističkih napada Hamasa 7. oktobra.

Ponovili su svoju zabrinutost o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi i potrebi nesmetanog humanitarnog pristupa i zaštite civila.

Konstatovano je da su ekonomski odnosi Austrije i SAD i dalje jaki, čvrsti i u porastu, a obostrano je naglašen značaj transatlantske saradnje u rešavanju geopolitičkih pitanja i istaknut značaj i doprinos Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju regionalnoj bezbednosti.

"Austrija, u svojstvu članice Evropske unije, i SAD posvećene su jačanju svojih transatlantskih odnosa i potvrdile su svoju posvećenost zajedničkim vrednostima promovisanja demokratije i ljudskih prava. Obostrano je izraženo snažno interesovanje za nastavak i produbljivanje bilateralnog strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju.