Samoopredeljenje: U koaliciji nema mesta za Srpsku listu i stranke prethodnog režima

Samoopredeljenje
Izvor: Reporteri

U Pokretu Samoopredeljenje postoji ideja da drugi kabinet Kurtijeve vlade bude formiran 25.marta, na dan kada je srušen prethodni, na inicijativu DSK i uz podršku Srpske liste. Samoopredeljenje najavljuje i koaliciju u kojoj nema mesta za Srpsku listu i stranke iz prethodnih vlasti na Kosovu, prenosi Siri.

Samoopredeljenje posle izbora 14.marta udvostručilo je podršku birača na Kosovu u odnosu na prethodne izbore, pa će u osmom sazivu parlamenta imati 58 mandata.

Iako na Kosovu postoje glasine o  formiranju vlade 25.marta, portparol Samoopredeljenja Prparim Krieziu, nije precizirao tačan datum izglasavanja u Skupštini, ali je nagovestio da će u koaliciju biti pozvani samo neki predstavnici manjina, uz isključivanje Srpske liste, uprkos ustavnoj obavezi i tome što ona i u inovom sazivu ima 10 mandata.

„Objavljivanjem konačnih rezultata  potvrđeno je da Pokret Samoopredeljenje ima ukupno 58 mandata i verujem da će ovaj broj, zajedno sa nekim od poslanika nesrpskih manjina, biti dovoljan za formiranje vlade“, rekao je Krieziu.

Prethodno je najavljeno da će sa po jednim predstavnikom bošnjačke i egipatske manjine, Samoopredeljenje formirati većinu od tačno 60 poslanika, ali postoje i nagoveštaji da će Kurtijevu vladu podržati i dva predstavnika turske zajednice na Kosovu. Iz Turske demokratske partije Kosova ne isključuju takvu mogućnost.

„Razmotrićemo način saradnje sa novom vladom, nismo protiv vlade sa Kurtijem, jer  pre samo godinu dana bili smo snažna podrška. Verujem da ćemo i ovog puta biti podrška, ali to zavisi od razgovora koje ćemo voditi sa premijerom Aljbinom Kurtijem“, rekao je Fitim Damka iz TDPK.

Budući premijer Kurti najavio je da u njegovom drugom kabinetu neće biti mesta za partije koje su bile na vlasti i Srpsku listu. Portparol Kreziu smatra da će koalicija sa, kako navodi, nesrpskim većinama, biti stabilna i jedinstvena.