Šarković: U Klini nikako ne bi valjalo da vas mrak zatekne kada ste sami

Božidar Šarković i Ranko Gacić
Izvor: twitter

Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković izjavio je za Kosovo onlajn da je napad na Ranka Gacića jasna poruka za sve srpske povratnike na Kosovo.

Šarković kaže da se napad na Gacića desio dan pre dolaska direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića na Kosovo, kao i da je jasna poruka da napadi na Srbe mogu proći nekažnjeno.

"Ranko Gacić je čovek u godinama koji će teže podneti oporavak od povreda. On je u Klini imao dve kuće I šest hektara zemlje koje je redovno obilazio, sa nadom da će dobiti priliku da svoju srušenu kuću obnovi. Ovaj napad, koji se desio dan pre dolaska direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića na Kosovo, je jasna poruka za sve Srbe povratnike, da ovakvi napadi mogu da prođu nekažnjeno", rekao je Šarković, koji nam kaže i da je za sanaciju povreda koje je Gacić zadobio obezbeđena medicinsko-sanitarna oprema.

Kako je Šarković dodao, njega je policija ispitivala više od dva sata.

"Priveli su me u policiju, bez ikakvog razloga i ispitivali dva i po sata. Pitao sam da li je problem to što sam u bolnici posetio Ranka Gacića, rekli su mi da su me videli i u Đakovici, što je istina – prevozio sam članove humanitarne organizacije koji su Dragici Gašić želeli da uruče bojler. Kada sam im rekao da nije pitanje moje kretanje, nego pronalazak napadača na starog Ranka, rekli su da će krivci biti pronađeni", kaže Šarković.

Po njegovim rečima, o Klini dovoljno govori podatak da je pre 1998. godine tu bilo 8.650 Srba, a danas ih je 250 u okruženju 40.000 Albanaca.

"Ja sam se vratio posle deset godina, mnogi su se vratili četiri godine posle rata. Čitava naša imanja i kuće bili su porušeni, bunari zatrpani, sve je bilo sravnjeno sa zemljom, i mi smo sve to obnovili. Život Srba u Klini je od Sunca do Sunca - nikako nije dobro da vas mrak zatekne napolju. Krećemo se zajedno, nikako sami. Porodicama sa decom je naročito teško, dešava se da kad otac legne da spava majka ostane budna, od straha za bezbednost porodice. Situacija je malo bolja u Vidanju, Kolcu i Berganju, gde su većinom komšije katolici Albanci, sa njima je moguća komunikacija, dok je u Klini mnogo teže", kaže Šarković.  

Šarković je dodao i to da je u saradnji Kancelarije za KiM i lokalne samouprave obezbeđen prevoz za povređenog Gacića, koji će sanitetskim vozilom biti prevezen večeras u 19 sati do Velike Plane.