Šatri: Kosovo će posledice sankcija EU osetiti 2024, gubitak oko 500 miliona evra

Haki Šatri
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar finansija Kosova Haki Šatri ocenio je da će posledica sankcija EU prema Prištini, zbog nepreduzimanja koraka ka deeskalaciji na severu, biti šteta od 500 miliona evra, što će se, kako upozorava, u najvećoj meri osetiti tokom iduće godine.

Ističe da s obzirom na to da ekonomski tokovi na Kosovu nemaju pravu dinamiku, ne mogu se rešiti ni tekući društveni problemi poput visoke stope nezaposlenosti i siromaštva.

"Kurtijeva vlada je akcijama koje je preduzela na severu, osim što je izazvala klimu neizvesnosti za strane, ali i domaće investitore, izazvala uvođenje sankcija zemlji na osnovu čega se procenjuje da će doći do gubitka investicija od spoljne pomoći, donacija i eksternih zajmova za ranije odobrene projekte od oko 500 miliona evra", rekao je Šatri za ABC.

Vlada je, dodaje, okrenula leđa i aspektu privrednog razvoja. Javne investicije su pale u poslednje dve godine, a kako navodi, ovo je treća godina da kapitalne investicije predviđene budžetom do 700 miliona evra nisu realizovane.

Upitan da li će se šteta nastaviti i dalje, bivši ministar je rekao da će se najteže posledice uvedenih sankcija osetiti sledeće godine.

"Čak i ako vlada Kosova preduzme mere ili uvaži savete i preporuke međunarodnog faktora, naravno da se ukidanje odluke o merama protiv Kosova neće desiti odmah. Stabilizacija situacije sa međunarodnim faktorom se dešava mnogo kasnije od ukidanja sankcija. Dakle, efekti su počeli da se vide ove godine, ali će najozbiljnije posledice biti u narednoj godini i u budućnosti dok ne konsolidujemo odnose sa našim partnerima i ponovo funkcionalizujemo ugovore sa međunarodnim faktorom", ukazuje Haki.