Savet za zaštitu ljudskih prava: Odlaganje mera reciprociteta sa Srbijom šteti Kosovu

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Izvor: Koha ditore

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu smatra da jednomesečno odlaganje reciprociteta na registarske tablice i legitimacije koje izdaje Srbija podstiče paralelne strukture na severu da testiraju odlučnost kosovskih institucija za sprovođenje zakona i reciprociteta, prenosi Periskopi.

U saopštenju za medije Savet navodi da svako odlaganje odluke samo šteti Kosovu stvarajući uslove za povećanje zahteva Srbije prema Kosovu.

„Srbi na severu Kosova, ali i u drugim opštinama unutar Kosova, nisu ni na koji način diskriminisani, stoga treba da se ponašaju kao svi građani Kosova, sa pravima i obavezama koje im pripadaju. Ono što se dešava na severu Kosova ne predstavlja nepoštovanje nacionalnih i međunarodnih dokumenata, Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, niti Evropske konvencije o ljudskim pravima od strane Kosova. Ovo je flagrantno kršenje ljudskih prava za sve građane severa kroz ograničavanje slobode kretanja barikadama i blokiranim putevima kao i korišćenje fizičkog nasilja nad građanima, koje ima za krajnji cilj proterivanje malog broja Albanaca a ne Srba koji tamo žive, etničkim čišćenjem i kolonizacijom“, navodi se u saopštenju.

Na zahtev američkog ambasadora Džefa Hovenijera, kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da odloži sprovođenje reciprociteta sa Srbijom za 30 dana.