Sednica za formiranje nove vlade, Kurti naveo da Srbija mora da prihvati stvarnost nezavisnog Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Počela je vanredna sednica Skupštine Kosova za formiranje nove vlade, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na početku svog izlaganja obećao da je pandemija izazov broj jedan i da će nova vlada obezbediti antikovid vakcine za 60 odsto stanovništva u toku godine.

Sednica za formiranje vlade je usledila nakon što je vršilac dužnosti predsednika Gljauk Konjufca ranije poslao pismo lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju da predloži kandidata za premijera.

Kurti je naveo da bez "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i između dve zemlje".

On je u govornicu Skupštine, predstavljajući svoj ekspoze pred narodnim izabranicama, rekao da sa Srbijom Kosovo ima otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići njiedan napredak ako nema napretka u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu.

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative".

Kurti je na početku govora naglasio da "građani Kosova očekuju da izaberemo vladu koja će započeti veliki posao".

"Izazovi sa kojima se suočava nova vlada su novi i stari. Pandemija ostaje glavni izazov. Započećemo sa planom smanjenja slučajeva Covid-19. U toku godine nameravamo da obezbedimo vakcine za 60 odsto stanovništva. Zdravstvo, obrazovanje, pravda trebaju reformu. Nezaposleni na Kosovu svake godine teže za građane. Anksioznost oko pronalaska posla pojačana je pandemijom. Razumem i znam koliko je život građana težak jer imamo veliko siromaštvo. Biće to dug i težak put, ali zajedno ćemo postići“, rekao je Kurti.

Za ministra za zajednice i povratak, koje pripada Srpskoj listi koja je osvojila svih 10 mandata na izborima predviđenih za srpsku zajednicu, predložio je predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Kurti je predstavio i sastav buduće vlade, potpredsednici, popularno imenovane vlade „Kurti 2“ je Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministar spoljnih poslova.

Ministar finansija Hekuran Murati, ministar pravde Aljbulena Hadžiu, ministar zdravlja Arben Vitia, tehnologije Arberie Nagavci, ministar kulture Hajrula Čeku,  ministar lokalne uprave Eljbert Кrasnići, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Alji, ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci,  ministar odbrane Armend Mehaj, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečla, ministar industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ministar ekonomije Artane Rizvanoli, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje. Pet je žena u sastavu vlade ili jedna trećina.

U Kurtijevom kabinetu od 18 članova, šest su žene.