Šej: Kosovo treba da učini sve da ubrza članstvo u NATO

Džejmi Šej
Izvor: Albanian post

Bivši portparol NATO Džejmi Šej rekao je za RTK lajv da je lično uveren da će Kosovo postati članica NATO-a, dodajući da je dužnost Kosova da učini sve da se taj proces ubrza, prenosi Gazeta ekspres.

Šej je naveo da je važno da Kosovo ponovi da je cilj članstvo u NATO-u i da raspravlja o tome i u Briselu.

„Kosovo ima mnogo prijatelja koji mogu da pomognu u ovoj strategiji javne diplomatije. Lično sam uveren da će jednog dana biti političkih pokreta na Zapadnom Balkanu i da će Kosovo postati članica NATO. Zadatak Prištine je da učini sve što može da ubrza taj proces“, naglasio je Šej.

Što se tiče mogućnosti da Kosovo za kratko vreme postane deo NATO, Šej je rekao da Kosovo ima još mnogo posla da ispuni NATO standarde i da 31 saveznica mora da prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju pre članstva.

„Kontinuirano prisustvo vojnika NATO KFOR-a na teritoriji Kosova više od 24 godine nakon završetka sukoba 1999. godine takođe podvlači da Kosovo ima još mnogo da uradi da poboljša svoju unutrašnju koheziju i stabilnost – iako je to teško postići, ako Beograd ne bude kooperativni partner“, rekao je on.

Šej je dodao da bi prioritet Kosova u bliskoj budućnosti trebalo da bude jačanje svakodnevnog partnerstva između Kosova i NATO-a i otvaranje dubljih oblasti saradnje, kao što su obuka, zajedničke vežbe, nabavka i modernizacija i postizanje pune interoperabilnosti sa NATO.

Šej je rekao da je u ovom trenutku Kosovo zaštićeno od strane NATO i da nema potrebe za razvojem velike vojske Kosova koja bi koristila vredne resurse koji su potrebni za otvaranje radnih mesta, unapređenje obrazovanja i bolje socijalno usluge.