Selaković sa Pahorom: Najvažnija stabilnost u regionu

Borut Pahor i Nikola Selaković
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije sastao se danas u Ljubljani sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i izrazio zadovoljstvo veoma dobrim bilateralnim odnosima i saradnjom dve države.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslaova Srbije se kaže da je Selaković poručio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji. Posebno je istakao inicijativu „mini-Šengen“ koja ima za cilj produbljivanje regionalnog ekonomskog tržišta na zapadnom Balkanu i omogućavanje  lakšeg kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

"Nama su potrebni mir i stabilnost, i zato sprovodimo pozitivnu regionalnu agendu i saradnju na ekonomskom planu", rekao je Selaković.

Kako je istakao, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je veoma stalo da se region povezuje kroz ekonomiju, jer tako osnažujemo kapacitet za rešavanje svih ostalih problema.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Slovenije, šef srpske diplomatije naglasio je da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera Srbije i investitora, te da, prema podacima iz prva tri meseca, ove godine "imamo šansu da ostvarimo rekordnu trgovinsku razmenu".

Selaković je zahvalio na pomoći Slovenije procesu evrointegracija Srbije, čestitao predstojeće preuzimanje predsedavanja Savetu EU i izrazio očekivanje da će Slovenija ostati dosledna u podršci proširenju EU na Zapadni Balkan. 

Ministar Selaković je podvukao da je Beograd potpuno posvećen pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova, u skladu sa međunarodnim pravom i državnim i nacionalnim interesima Srbije.

Sagovornici su govorili i o položaju srpske nacionalne manjine u Sloveniji, a šef srpske diplomatije iskazao je spremnost naše države da u Ljubljani otvori Srpski kulturni centar, izrazivši i želju da se u Beogradu otvori Slovenački kulturni centar.