Selaković uoči posete Sloveniji: Očekujemo vraćanje pitanja proširenja na listu prioriteta

Nikola Selaković
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Srbija se nada da će Slovenija, tokom predsedavanja EU, i pored izazova sa kojima se suočava EU, pronaći način da pitanje proširenja ponovo dobije mesto koje zaslužuje na političkoj agenda Unije, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, prenosi Tanjug.

Selaković je, uoči posete Sloveniji, u intervjuu ljubljanskom dnevniku “Delo”, kazao da očekuje i da će Slovenija tokom svog predsedavanja uspešno organizovati Samit EU-Zapadni Balkan, čije održavanje je najavljeno za oktobar ove godine.

"Mislim da Slovenija, kao zemlja koja sigurno bolje razume procese na Balkanu nego neke udaljenije države, može dati veliki doprinos otvorenijem i proaktivnijem odnosu EU prema našem region", rekao je on.

Ukazao je da EU godinama unazad pokazuje zamor u proširenju, što kod država Zapadnog Balkana, kao reakciju prirodno izaziva pristupni zamor, međutim teret odgovornosti za nedovoljno dinamično napredovanje u procesu evrointegracija se često neosnovano stavlja na teret država kandidata.

U čitavom region, dodaje, i dalje postoji predominantno raspoloženje u korist članstva u EU, ali postoje i shvatljive frustracije zbog izgubljenog vremena i izneverenih očekivanja.

Srbija se već dugo nalazi na evropskom putu, podseća Selaković, navodeći da je zahtev za članstvo podnet pre 12 godina, status kandidata Srbija je dobila 2012. godine, a od početka pregovora 2014. godine otvoreno je 18 od 35 pregovaračkih poglavlja i zatvorena su dva.

Na konstataciju da je Srbija lider u regionu i da se tom uspehu ne raduju baš svi na Zapadnom Balkanu, te pitanje zašto bi države regiona trebalo da se raduju jakoj Srbiji, on je kazao da je vreme da kao društva i na mentalnom i na političkom planu prevaziđemo onaj naš balkanski mentalitetski stav da je dobro kada komšiji ugine krava.

„Nije, dakle, pravo pitanje zašto bi se neko radovao uspešnoj Srbiji, već zašto se svi ne bi radovali uspešnoj Srbiji", rekao je Selaković.

Dodao je da živimo na području na kojem smo povezani i rodbinskim vezama i komplementarnim privredama, pa, i dalje živim sećanjem na zajedničke uspehe u vreme kada smo bili čvršće povezani.

"Ne vidim nijedan racionalan razlog da bilo ko strahuje od uspešnog suseda, jer upravo su neuspešni susedi ti od kojih treba strahovati. Politički radikalizam, demagogija, ksenofobija jesu pojave koje plodno tlo lakše nalaze u atmoseri socijalne i ekonomske nesigurnosti nego u uspešnim državama i progresivnim društvima“, objasnio je Selaković.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije rekao je da se u uslovima pandemije pokazalo da je multivektorska spoljna politika Srbije spasonosna.

„Naši ruski i kineski prijatelji bili su u prilici da priteknu u pomoć u trenutku kada je EU bila ophrvana sopstvenim problemima, što je za posledicu imalo ozbiljne probleme u imunizaciji stanovništva na našem kontinentu. Dogodilo se zapravo da su neki politički obziri odneli prevagu nad prvim i najvažnijim prioritetom, a to je da se na najbrži moguć način vratimo u mod koliko-toliko normalnog društvenog i ekonomskog funkcionisanja“, ukazao je on.

Selaković je rekao da Srbija sa Rusijom i Kinom neguje tradicionalno čvrsto i čelično prijateljstvo, jer joj te države nikada nisu učinile ništa nažao, i pri tom u apsolutnim brojkama ta saradnja je stotinama, čak hiljadama puta manja nego saradnja onih koji sa podozrenjem gledaju na naše veze sa ruskim i kineskim prijateljima.

„U svetu koji je posle dužeg perioda nezadržive globalizacije počeo ponovo da se polarizuje, i to tako što postaje policentričan, pozicija država koje odlučuju da budu vojno neutralne jeste veoma složena, jer centri moći mogu sumnjati u iskrenost ili održivost takve pozicije. Srbija međutim na najiskreniji moguć način stoji na toj poziciji i dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava, multilateralizmu i politici nemešanja u unutrašnje stvari drugih država“, objasnio je on.

Selaković je rekao da Srbija nema načina da druge ubedi da su mir i stabilnost zaista najviši srpski državni i nacionalni interes osim tako što će biti dosledna u insistiranju na tim vrednostima.

Selaković je dodao da je ekonomska diplomatija ključan segment svake uspešne savremene diplomatije.

Što se odnosa sa Slovenijom tiče rekao je da je ekonomija u savremenom svetu generator svih drugih oblika saradnje, međutim naši narodi, konstatovao je, imaju toliko čvrstu i dugu tradicije saradnje i prijateljstva da imaju retku priliku da napredak u ekonomskoj saradnji grade na već postojećim odnosima i vezama.