Selakoviću priznanje "Počasni građanin opštine Trstenik"

Dan opštine Trstenik
Izvor: Instagram

Ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću danas je dodeljeno priznanje "Počasni građanin opštine Trstenik", povodom 15. oktobra, dana oslobođenja tog pomoravskog grada u Drugom svetskom ratu.

Odluku o priznanju Skupština opštine Trstenik, a na današnjoj svečajnoj sednici lokalnog parlamenta, umesto opravdano odsutnog Selakovića priznanje je preuzela Slavica Marković.

Selaković je na Instagramu zahvalo na ukazanoj časti.

"Hvala opštini Trstenik.Drago mi je i čast da sam pomogao braći i sestrama, kao i našim teško stradalim precima kojima je učinjena nepravda. Projekat negovanje slobodarske tradicije i spomenično oživljavanje sećanja na žrtve Prvog svetskog rata je primeren način očuvanja srpske istorije i podsetnik da je tokom Prvog svetskog rata sa teritorije Trstenik mobilisano oko 9.500 ljudi gde je poginulo ili preminulo 4700 lica od posledica rata", poručio je Selaković.

Inicijator dodele priznanja Selakoviću bio je opštinski većnik za kulturu Ivan Nešić.

"Pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu je plaćema velikim ljudskim i materijalnim žrtvama, u čemu naš kraj nije zaostajao. Sa teritorije Trsteničkog sreza je tokom Prvog svetskog rata mobilisano oko 9.500 vojnih obveznika, od kojih je tokom rata poginulo ili umrlo oko 4.700 lica. U epidemijama tifusa i španskog gripa umrlo je još oko 2.500 ljudi. Ostao je nepoznati broj onih koji su nastradali u internaciji u logorima širom Austro – Ugarske ili Nemačke", rekao je Nešić.

On je dodao da je Trstenik dostojno obeležio stogodišnjicu Velikog rata različitim aktivnostima, kao što su: izložbe, predavanja, projekcije filmova i književne večeri. Po njegovim rečima, ono u čemu se Trstenik razlikuje od većini gradova Srbije je nepostojanje spomeničkog obeležja, posvećenog žrtvama koje je naš narod podneo u Prvom svetskom ratu.

"Upravo su ovo činjenice koje je rukovodstvo naše opštine prenelo Nikoli Selakoviću, ministru spoljnih poslova Srbije, koji je svojom nesebičnom podrškom pružio ogromnu pomoć opštini Trstenik prilikom realizacije projekta negovanja slobodarskih tradicija Srpskog naroda, čime ćemo uspeti u nameri da ispravimo nepravdu, koja traje više od jednog veka, i na zaista primereni način se odužimo precima za herojski podvig i teško stradanje tokom Prvog svetskog rata", ističe Ivan Nešić .

Selaković je ranije ove u Velikoj Drenovi Kod Trstenika godine prisustvovao i otvaranju spomenika patrijarhu Germanu.