Senator Kardin: Svesni smo problema na severu Kosova, postoji granica strpljenja SAD i EU

Ben Kardin
Izvor: Print Screen/VOA

Američki senator Ben Kardin izjavio je da su SAD svesne problema na severu Kosova nakon lokalnih izbora, koje su bojkotovali Srbi, što je uticalo na veoma malu izlaznost i krizu kada su albanski gradonačelnici, u prisustvu policije, pokušali da pristupe opštinskim zgradama, i poručio da kosovske vlasti treba da spreče takve jednostrane poteze, prenosi Glas Amerike.

Kardin je rekao da su nedavni izbori ukazali na zanemarivanje etničkih Srba na Kosovu, a to nije način na koji Kosovo trebalo da deluje.

"Toliko puta smo slične scenarije viđali u Srbiji. Kosovsko rukovodstvo, međutim, sada znatno otežava priznanje legitimiteta Kosova i dovodi u pitanje njegovo učešće u međunarodnim organizacijama. Svedoci smo ranijih agresivnih akcija koje je Srbija preduzimala protiv nezavisnosti Kosova. Potrebno je da obe strane prekinu sa takvim ponašanjem i stvore klimu za potpuno priznavanje nezavisnosti i suvereniteta", kaže Kardin, napominjući da je u tom procesu potrebno posebno obratiti pažnju na zaštitu pripadnika manjina.

Na pitanje da li bi trebalo i da li očekuje da bi SAD i EU trebalo da promene pristup prema Kosovu i Srbiji i učine ga oštrijim nego što je sada, Kardin je rekao da je Amerika veoma jasno izrazila stav povodom tog pitanja.

"Postoji granica strpljenja Evrope i Sjedinjenih Država. Mi čvrsto podržavamo suverenitet Kosova i često smo jasno ukazivali na poteze koje bi Srbija trebalo da povuče. Međutim, podjednako smo zabrinuti zbog nedavnih akcija preduzetih na Kosovu koje otežavaju mogućnosti rešavanja razlika koje postoje među njima. Veoma smo jasni u pogledu naših očekivanja i, ukoliko obe zemlje žele harmonizovaniji odnos sa Evropom, biće potrebno da preduzmu korake kako bi to pokazale", naveo je on.

Govoreći o mogućim sankcijama, za obe strane, ukoliko se nastavi blokada dijaloga i procesa normalizacije senator je rekao da SAD "raspolažu i koriste brojne alate u nameri da ohrabre dve strane u saradnji".

"Neke od njih možemo svrstati u 'šargarepe', a druge pak u 'štapove'. Dakle, biće razmotreni svi koji su na raspolaganju. Podvlačimo da Sjedinjene Države snažno podržavaju nezavisnost Kosova i veoma su zainteresovane za reforme koje je neophodno sprovesti u Srbiji. Želimo da obe zemlje imaju što je moguće više normalizaovaniji odnos sa Evropom", rekao je Kardin.

Upitan ko se trenutno može bližim partnerom Zapada – Vučić ili Kurti, senator je ukazao da ne zna da li je bilo pokušaja da se oceni kvalitet odnosa u tom smislu.

"Verujemo da je potrebno da Sjedinjene Države gaje dobre odnose sa liderima obe zemlje – ali je potrebno da se to odvija u okviru priznatih vrednosti. Kada su one prekršene, glasno ćemo na to ukazati – bez obzira o kojoj se zemlji radi", istakao je Kardin.

Naveo je i da dve strane imaju jedinstvenu priliku da reše međusobne razlike koje sežu u istoriju.