Šerifi: Pogrešno je potceniti Grenelov uticaj, iako više nije na vlasti

Biljal Šerifi
Izvor: Facebook

Bivši šef radne grupe NISMA Biljal Šerifi rekao je da objave Ričarda Grenela na Tviteru ne bi trebalo tretirati kao stavove običnog američkog građanina, jer prema njegovim rečima, Grenel ima preko pola miliona pratilaca, među kojima su mnogi uticajni ljudi, prenosi Gazeta ekpres.

"Svako ko veruje da njegovi tvitovi nemaju uticaja jer više nije na vlasti, ozbiljno se vara. Grenel je političar sa mnogim kontaktima širom sveta. U našem je interesu da se koriste u cilju jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova, a ne za suprotno “, naveo je on.

Šerifi kaže da Aljbin Kurti i nosioci kosovskih institucija moraju biti vrlo oprezni u otvaranju tema koje bi se mogle vratiti na štetu kosovske nezavisnosti.

"Kroz dve objave društvenoj mreži Tvitter, bivši američki specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije upozorava na dva stava Samoopredeljenja, stranke koja je na izborima 14. februara stekao poverenje građana Kosova.

U prvom tvitu, datiranom na 3. mart 2021. godine, Grenel se obraća savetniku američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džeku Solivenu.

"Kurti i njegova stranka veruju da je Izrael sagrađen da čini zločine i tvrde da su SAD i Velika Britanija podržale ovaj zločin. Ovo su vrlo opasne izjave američkog saveznika“.

U prilog takvim tvrdnjama, Grenel je, podseća Šerifi, priložio kopiju dela pod naslovom "Samoopredeljenje za Palestinu" autora Boikena Abazja, jedne od najvažnijih ličnosti Pokreta Samoopredeljenje, koji jasno kaže da: „imamo posla sa zločinom protiv čovečnosti, poput okupacije, etničkog čišćenja i kolonizacije Palestinaca od strane Izraelaca. Država Izrael uzdigla se iznad ovog zločina uz direktnu vojnu i ekonomsku podršku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i mnogih drugih zapadnih država.

"Dajete sebi za pravo da optužite„Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i mnoge druge zapadne zemlje i pojednostavite ovo pitanje navodeći da je na jednoj strani okupator koji ima na raspolaganju jednu od najmoćnijih vojnih sila na svetu, odnosno Izrael, a„ s druge strane je okupirani narod Palestine, koji je pokušao da se odupre ovoj okupaciji svim mogućim metodama, u demonstracijama, bojkotima i oružanom otporu nije samo iskrivljavanje istorije, već izuzetno štetno za naše nacionalne interese“, napisao je on na Fejsbuku.

Šerifi podseća da je Grenel u drugom tvitu koji je objavio 4. marta pozvao je američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovu administraciju da osude Kurtijeve izjave  o nacionalnom jedinstvu, nazvavši to pokušajem ukidanja državnosti Kosova.

"Koliko god legitimno bilo, otvaranje kao pitanje rasprave vekovne težnje Albanaca da žive u jedinstvenoj državi od strane čoveka za kojeg se očekuje da bude premijer Kosova velika je politička neodgovornost, posebno s obzirom na trenutnu političku kontekst odnosa snaga u okviru najvažnijih međunarodnih institucija. To je velika politička neodgovornost, jer svi znaju da pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države ne samo da je zastalo poslednjih godina, već smo nažalost imali povlačenja priznanja iz inostranstva, navodi on.

Prema njegovim rečima, pokrenuti pitanje ujedinjenja Kosova sa Albanijom sa pozicije dolazećeg premijera znači pokrenuti pitanje raspada Kosova. Bez obzira na motive dijametralno suprotne naporima Srbije i njenih saveznika, postavljanje takvih tema u trenutnom kontekstu u skladu je sa strategijom koja ima za cilj obezvređivanje opredeljenja za jačanje državnosti.

"Suočeni sa spoljnim i unutrašnjim naporima da se poništi kosovska državnost, ne mogu se očekivati nova priznanja od država koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Suprotno tome, ovaj pristup može obeshrabriti i naše pristalice, jer zahtevi za priznanje koji se eventualno mogu uputiti državama koje nisu priznale našu nezavisnost gube svoj logični razlog, jer je apsurdno priznati nezavisnost države čiji se lideri otvoreno izjašnjavaju da imaju za cilj gubljenje subjektiviteta države koju vode“, naveo je Šerifi.