Server: Dogovor nije postignut, član 7 pretvara ZSO u formu koju Srbija želi

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Američki profesor Danijel Server ocenio je da dogovor u Briselu nije postignut jer je, kako kaže, sastanak završen bez potpisivanja sporazuma o normalizaciji, prenosi Reporteri.

Server je kazao da se to rangira kao neuspeh, posebno nakon meseci iščekivanja sporazuma, a analizirajući član po član, navodi da član 7 sporazuma koji govori o "nivou samoupravljanja" pretvara Zajednicu srpskih opština u formu kakvu Srbija želi.

"To su nerecipročne odredbe koje imaju za cilj da zadovolje srpsko stanovništvo Kosova, bez ikakvog uporedivog sporazuma unutar Srbije. Prvi stav zamenjuje odredbe Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština iz 2015. godine. Umesto da preuzme tu institucionalnu formu, on opisuje funkcije koje Beograd želi od takvog udruženja - samoupravljanje za srpsku zajednicu, pružanje usluga koje delimično finansira Srbija i direktan kanal komunikacije sa vladom Kosova", naveo je Server.

Ipak, Server primećuje da ovaj predlog posmatrano u celini unapređuje odnose, kako navodi "između dve države jer, smatra, sporazum vodi do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije kao suverenih i nezavisnih država".