Sijarto: Evropa da pojača zaštitu svojih granica

Peter Sijarto
Izvor: Ambasada Mađarske u Beogradu

Evropa mora značajno da pojača zaštitu svojih granica i bolje se pripremi protiv terorizma, izjavio je juče mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi Blic.

On je to izjavio na konferenciji UN o borbi protiv terorizma u Malagi na jugu Španije, na kojoj je učestvovao i šef srpske diplomatije Nikola Selaković, poručio da povećana aktivnost terorističke grupe Islamska država i radikalizacija koja bi mogla da proistekne iz moguće predstojeće nestašice hrane predstavlja značajnu pretnju za kontinent.

Evropa se suočava sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je Sijarto tokom konferencije, navodeći rat u Ukrajini i nestabilnost u južnom susedstvu kontinenta, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evropa ne sme da dozvoli da rat u Ukrajini u potpunosti skrene njenu pažnju sa onoga što se dešava na njenom jugu, dodao je mađarski ministar, prenosi MTI.

Sijarto je rekao da rat u Ukrajini takođe predstavlja značajan izazov u pogledu borbe protiv terorizma, nakon što je Islamska država pozvala svoje sledbenike da iskoriste ovaj sukob i izvedu napade u Evropi.

Još jedan važan faktor, rekao je on, jeste to što Rusija i Ukrajina učestvuju sa 15-16 odsto svetskog izvoza žitarica, za koji se očekuje da će značajno opasti u narednim mesecima.

"To će dovesti do problema u snabdevanju hranom na mestima gde je bezbednosna situacija već nestabilna", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da izazove dalju destabilizaciju u Africi i pojedinim zemljama Bliskog istoka, što bi dovelo do širenja ekstremističkih ideologija i terorizma.

Mađarski ministar je naveo da bi napore UN u borbi protiv terorizma trebalo značajno ojačati, jer bi se u suprotnom Evropa suočila sa ozbiljnim pretnjama terorizma u bliskoj budućnosti.

Sijarto je rekao da bi UN trebalo da izdvoji više finansijskih sredstava za borbu protiv terorizma.