Simić: Namera Kurtija je da Srbima život učini nemogućim

Igor Simić
Izvor: Pink

Član Srpske liste Igor Simić istakao je da su namere kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbima na Kosovu učini život nemogućim i spreči ih u njihovoj nameri da opstanu na svojim vekovnim ognjištima.

Simić je gostujući u emisiji "Hit tvit" na TV Pink naveo da su ovo jedni od najtežih dana od 1999. za Srbe na prostoru Kosova.

"Očigledno da Aljbin Kurti želi da po svaku cenu završi srpsko pitanje na prostoru Kosova i Metohije, i, koristiću izraz predsednika Srpske liste Zlatana Eleka, on želi da sprovede Oluju bez ispaljenog metka, da učini život nemogućim za Srbe na KiM, kako severno tako i južno, da onemogući funkcionisanje institucija, da onemogući isplatu ličnih dohodaka, da zaustavi kompletan život i spreči Srbe da opstanu na svojim vekovnim ognjištima“, kaže Simić.

Ćutanje međunarodne zajednice, dodaje, najviše brine narod na Kosovu, jer su njihova saopštenja anemična i ponavljaju se svakoga dana, i ostaju na tome.

Podseća, slična saopštenja su bila za vakcine za vreme korone, kao i referenduma, a Srbi od toga nisu imali ništa, sem gore situacije za svoje porodice na svojim vekovnim ognjištima.

Govoreći o velikom broju Srba na koje utiče odluka CBK o zabrani dinara, Simić ističe da ono što trentuno ohrabruje narod na Kosovu jesto što država Srbija stoji iza njih, i da će učiniti sve da se život nastavi.

„Ako ne dođe do rešenja, 100. 000 Srba je direktno pogođeno. Govorim o prestanku funkcionisanja“, navodi on.

Ističe da Srbi na Kosovu opstaju zahvaljujući finansijskoj pomoći Srbije, i da je Kurti to razumeo.

„Nema načina za normalan život, jer nema uopšte života. Srbi svih ovih godina opstaju zahvaljujući davanjima Srbije iz budžeta. Da toga nema, ne bi bilo ni Srba na KiM i o tome smo govorili u prošlosti, dok je  Aljbin Kurti to ozbiljno razumeo i napravio fenomenalan plan za ostavrenje njegovog cilja - da nema Srba na KiM ili da ih ostane taman toliko da se formiranje ZSO obesmisli“, kaže Simić. 

Ponavlja da saopštenja nisu dovoljna, i da su potrebni hitni koraci međunarodne zajednice, kao na primeru nemačke marke.

„Kfor mora da stane u zaštitu srpskog naroda, da ne dozvoli da gledaju kako upadaju u ambulante i maltretiraju doktorke i sestre u kojima se leče i Srbi i Albanci, pa čak i policajci“, dodaje Simić.

Simić je kazao da Priština napadima na SPC želi da prekroji istoriju.

„Oni su krenuli i na SPC, hoće da prekroje i istoriju, sada je na red došao i srpski dinar i to sve uz jedan blagonaklon stav opozicije u Beogradu“, rekao je Simić.

Kako je dodao, svaki Srbin koji ostane na Kosovu je pobednik.

"Znam šta nam misle Albanci i Kurti, ali više bole poruke Srba“, poručio je on.

O upadima specijalaca Kosovske policije u ambulante i opštine kaže da Kurti misli da je time porazio Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, ali se to nije desilo.

„Ukrali su parče hleba starcu iz Osojana, čokoladu jednom detetu iz ruku. Ja ne znam čime se Kurti hvali, što je srušio bilbord ili što je ukrao komad hleba starcima. To boli Srbe. Početak je meseca, dolaze računi. Ljudi moraju da znaju šta će da rade. Šta će biti sa kreditima, šta sa računima, kako da deci obezbede doručak za školu“, kaže on.

Simić je rekao je da je protiv 80 Srba Kurti već podneo krivične prijave.

„Potrebna nam je sabornost i jedinstvo, ovo nije političko pitanje, već nacionalno. Ne treba sticati jeftine političke poene“, poručuje Simić.

Kako kaže, pojedini opozicionari ne znaju kako to funkcioniše.

Simić je rekao da zbog loših sporazuma i političkih odluka od ranije Srbi i dalje trpe.

„Sve teško što danas proživljavamo, dolazi kao odluka Aljbina Kurtija, a ne Vučića kako kaže opozicija“, poručio je on, podsećajući koliko opozicija u Srbiji "ceni Kurtija".

Kao bitnu činjenicu je naveo da je 14 odsto Srba u protekloj godini napustilo teritoriju Kosova i da je teško preživeti, ali da Srbi uvek mogu da se oslone na dva stuba - crkvu i državu.

„Kurti to zna, zato i hoće da otme imovinu SPC, kao i da ukine pomoć države Srbije“, rekao je Simić.

Podseća da po svim aktima i sporazumima koji su potpisani od 1999. godine do sada, pa i plan Marija Ahtisarija koji je inkorporiran u kosovski Ustav, garantuje Srbima pravo finasiranja. 

„Ohridski i Briselski sporazum, garantuju pravo Srbije da finansira život i opstanak Srba. Kurti to ignoriše jer zna da je to žila kucavica i pupčana vrpca, ako se to prekine nema Srba“, poručio je Simić.

Simić je govoreći o vojnom naoružavanju Srbije i uvođenju vojnog roka kazao da se sloboda ne podrazumeva i ne dobija na poklon.

„Bez jake Srbije u ekonomskom, vojnom, diplomatskom smislu nema ostanka Srba na KiM, u centralnoj Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji gde god da žive. Države nema bez vojske, nemate suverenost ako nemate vojnu silu da je branite“, kaže on.

To ulaganje nije, kako to neki kažu, priprema za rat, već je odbrana mira, dodaje Simić.

„Kada ste dovoljno jaki, možete biti sigurni da nećete biti neki deo za potkusurivanje u nečijim igrama. Došla su teška vremena, ostavimo podele sa strane i da budemo svesni trenutka u kome se nalazimo kako bi bili spremni da damo odgovore na neka teška pitanja koja dolaze. Moramo da verujemo jedni drugima“, poručio je on.

Kako je naveo, stav Srpske liste je jasan.

„Mi nemamo nikoga do Srbije, Srbi na KiM nemaju nikoga do Srbije i ostalih građana. Među nama na KiM žive Bošnjaci, Goranci, Romi, pa i neki albanci koji lepo pamte kako je bilo živeti u administrativnom smislu i funkcionisati kao deo republike Srbije. Kada bi smeli, oni bi to i rekli“, kaže Simić.

Govoreći o medijima, Simić je naglasio da albanski novinari imaju autocenzuru.

"Srbe prebijaju, nema tekstova o tome. Kosovska policija upuca decu u badnjacima, nema tekstova o tome. To je zatvoren sistem u kome nema mesta da se govori o stradanju Srba i kritici“, kaže on.

Dodaje i da kada Stejt department govori o upadanju u institucije, i kada ambasador SAD govori o suspenziji ukidanja dinara, u medijima nema reči kritike na tu temu.

Simić ističe da nema nacionalne solidarnosti, i podseća da postoje Srbi koji služe režimu Aljbina Kurtija.

„Radomirović, kao zamenik ministra, je sam odštampao i zalepio nekoliko postera protiv Srpske liste je objavio na svom profilu šta srpski narod misli....Onda izađe snimak gde se vidi da on to radi“, kaže on.

Za kraj, Simić navodi da se Srbi sa Kosova više ničega ne plaše.

„Zabrinu nas neke stvari, prenoće, sutra ujutru  nastavljamo dalje. Vodimo decu u vrtiće i škole,  odlazimo na radna mesta i borimo se uvereni da ćemo jednog dana dočekati slobodu. Želim da to znaju svi. U tom procesu i toj borbi, svaki dašak vetra podrške naše države nama znači mnogo. Izgubili smo samo ono čega se odreknemo. Mi svojim postojanjem na KiM svedočimo da nismo odustali i da se nismo predali“, poručio je Simić.