Simonović: Kurti stalnim tenzijama na severu diže rejting i jača ucenjivački potencijal u Briselu

Srđan Simonović
Izvor: Kosovo Online

Vlasti u Prištini i premijer Aljbin Kurti podižu tenzije na severu Kosova u cilju podizanja rejtinga među Albancima i jačanja ucenjivačkog kapaciteta u procesu pregovora u Briselu, kaže za Kosovo onlajn Srđan Simonović iz NVO "Humani centar" iz Severne Mitrovice.

Simonović i nedavne akcije Kosovske policije na severu, kada je ministar policije Dželjalj Svečlja tvrdio da je u jednoj kući u Zvečanu pronađeno oružje "spremno za kriminalne grupe na severu", vidi u funkciji jačanja pozicija Prištine pred razgovore u Briselu 14. septembra.

"Očigledno je da je reč o dodatnom utvrđivanju potencijala za pregovaranje, koji neki nazivaju ’ucenjivačkim potencijalom’. Situacija na severu je u fokusu zbog predstojećih pregovora. Sve ove afere i tenzije koje se na neki veštački način dižu vezao bih za proces pregovora, s jedne strane, a sa druge za rejting Kurtija, koji u mirnodopskim uslovima drastično pada. Uzimajući u obzir da je glasačko telo kosovskih Albanaca pretežno desno orijentisano, svaki pritisak na Srbe će doneti skok rejtinga premijera i njegove partije“, ističe Simonović.

Kada je reč o oružju za koje se Svečlja hvali da je pronađeno na severu, Simonović smatra da na Kosovu ima mnogo zaostalog naoružanja još od rata.

"Ne verujem da je bilo ko od Srba u ovom momentu spreman za dizanje tenzija, naročito ne onih koji uključuju upotrebu vatrenog oružja. Sve to bih gledao u širem kontekstu neprestane proizvodnje afera na severu. I onda kad ih nema, one se izmišljaju. Više sam nego siguran da bi se, na primer, pretresom nekoliko kuća u Dreničkom kraju, ili bilo gde drugo na Kosovu, našla ista količina oružja. Moramo da shvatimo da je rat bio pre 20 godina i da su ljudi oružje krili. Možda je to oružje bilo namenjeno za neko krivično delo, ali sumnjam da je to bilo za izvršenje nekog dela koje bi imalo u pozadini neki politički cilj“, poručio je Simonović.

Ukazuje i da na Kosovu postoje mnogo veći bezbednosni problemi, koje albanska većina neće da obelodani, poput pojavljivanja "neke vrste novog ekstremizma vehabija na Kosovu, kojih je sve više i više, a o tome se ćuti“.