SL: Kurtijeve pretnje neće uplašiti ni naše sunarodnike ni članove Srpske liste

Srpska lista
Izvor: Facebook

Srpska lista reagovala je danas na izjavu Aljbina Kurtija nakon sastanka na najvišem nivou u Briselu, da će ta stranka da "pati i plati za grešku koju su napravili", ističući da je takvim govorom kosovski premijer "pokazao pravo lice agresora koji gaji mržnju prema svemu srpskom", ali da se srpski narod, kao ni članovi stranke neće povući pred tim pretnjama.

"Nakon što je ponovo pobegao od pregovora i zalupio vrata dijaloga visokim predstavnicima Evropske unije u sred Brisela, Aljbin Kurti je neposredno ispred sedišta EU gde se vodi dijalog uputio ogoljenu i brutalnu pretnju srpskom narodu i Srpskoj listi, rečima da će u narednom periodu 'da plate i da pate' i time otvorenu pokazao pravo lice agresora koji gaji mržnju prema svemu srpskom", navodi se u saopštenju Srpske liste.
 
Ova pretnja, naglašavaju, ne sme se olako shvatiti, jer, kako dodaju, dolazi od nekog ko se nalazi na čelu kosovskih institucija i ko je u prethodnom periodu na delu pokazao nameru da eskalira situaciju, izazove sukobe, da stvarajući tenzije ugrozi mir na tim prostorima i bez dokaza i osnova hapsi i progoni Srbe.

Iz stranke postavljaju pitanje na šta još misli kosovski premijer kada kaže da će oni "patiti i platiti", ukoliko se uzmu u obzir svi pritisci i maltretiranje srpskog življa.

"Ako smo za dve godine Kurtijevog režima imali upucavanje Srba, pa čak i srpske dece, prebijanje, hapšenje i zatvaranje naših sugrađana bez ikakvih dokaza, otimanje srpske zemlje kroz lažnu eksproprijaciju, etnički motivisane napade na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu širom Kosova i Metohije, zabranu lečenja, vakcinisanja, ali i zabranu održavanja srpskih izbora, postavlja se pitanje šta nam to Kurti obećava rečima da ćemo platiti i patiti, čime planira da dodatno ugrozi opstanak i ostanak srpskog naroda i šta se može očekivati u narednom periodu", navode iz Srpske liste.

Poručuju da je umesto deeskalacije, formiranja ZSO i oslobađanja uhapšenih, srpski narod juče u Briselu dobio samo nove pretnje.

"Od Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika smo juče očekivali odgovor kada će deeskalirati situaciju na severu, formirati Zajednicu srpskih opština, osloboditi neosnovano uhapšene Srbe, kada će povući ilegalno prisutne specijalne jedinice i lažne gradonačelnike sa severa Kosova i Metohije, a dobili smo brutalne pretnje. Pretnje koje su upućene su monstruozne i dolaze u trenutku krhkog mira na ovim prostorima, te zahtevaju jasnu osudu međunarodnih aktera, zemalja Kvinte, Evropske unije i svog slobodoljubivog sveta, ali ujedno otkrivaju pravo lice Aljbina Kurtija i njegovog okupacionog režima", rekli su iz stranke.

Međutim, ističu, da nikave pretnje neće uplašiti srpski narod na Kosovu, kao ni članove Srpske liste.

"Naglašavamo da ove pretnje neće uplašiti ni naše sunarodnike niti članove Srpske liste u nameri da istrajemo u svojim pravednim zahtevima i demokratskoj borbi za mir, prava srpskog naroda i prestanak okupacije koji Kurti sprovodi na severu Kosova i Metohije. Mi znamo da smo svoji na svome i da želimo mir, sigurnu budućnost i bolji život za Srbe i sve građane na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.