Socijaldemokratska partija postavila kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred Vlade Kosova

Bista Olivera Ivanovića ispred Vlade Kosova
Izvor: Facebook

Socijaldemokratska partija postavila je u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića na kojoj su ispisane reči koje je o Ivanoviću pre dva dana izgovorio kosovski premijer Aljbin Kurti, a ispred biste su položili i venac, prenosi Radio Kim.

Bivši Kurtijevi saborci u Samoopredeljenju akciju su organizovali kao kritiku na Kurtijevu izjavu o pozitivnoj ulozi srpskog lidera na petogodišnjicu njegovog ubistva.

Peta godišnjica ubistva Ivanovića pre dva dana obeležena je pomenima u Severnoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, uz izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to kosovskog premijera Aljbina Kurtija, piše Kossev.

Kurti, koji je nekada Ivanovića nazivao ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Kurtija naišla je na brojne negativne reakcije opozicije u Prištini koji su je nazivali „šokantnom i sramnom“.

Istu poruku danas je za Kurtija imala i SDP, upravo performansom ispred zgrade kosovske vlade, u čijem centru je bio upravo ubijeni srpski lider.

Lider SDP Dardan Moljićaj kazao je da „bista“ ima dvostruku funkciju.

„Teši Kurtija sa jedne strane i otkriva njegove tendencije da reinpretira lik Ivanovića s druge“, rekao je Molićaj.

Moljićaj je pokojnog Olivera nazvao "osuđenim ratnim zločincem", i dodao da a Kurti njegov lik želi da reinpretira u okviru svog sukoba sa Aleksandrom Vučićem.

"Premijer je, za svoje potrebe, za svoju ideju o državi, godinama koristio ovog čoveka kao predstavnika zločina na Kosovu. Sada hoće da ga iskoristi pred Vučićem. Ta tendencija je loša", rekao je Moljićaj.

Ujedno, u objavi na Fejsbuku, Molićaj je poručio Kurtiju da treba da se izvini.

Pored osuda opozicije na račun Kurtija, u emisijama i na portalima tokom jučerašnjeg dana smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, dok su drugi poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći govorili da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Sam Kurti je ranije o Ivanoviću govorio kao o ratnom zločincu, uključujući i period nakon ubistva.