Spahiu i Bećaj: Srbija faktor rizika, Kurtija vode emocije, ali male su šanse za sukob

Spahiu i Bećaj
Izvor: Radio kontakt plus/Kosovo Online

Poznavaoci prilika na Kosovu, ocenjuju da je izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija da se Zapadni Balkan suočava sa rizikom od sukoba nema mnogo osniova i da trenutno na političkoj sceni preovlađuju emotivne izjave, a kao eventualni faktor rizika vide Srbiju.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo onlajn ističe da nema bojazni od sukoba na Zapadnom Balkanu.

"Nema mogućnosti da na Balkanu izbije vojni sukob, sve dok u Ukrajini traje rat", kazao je Spahiu.

Sa njim se slaže i politikolog Beljulj Bećaj koji ističe da trenutno preovladavaju emocije, a sve je manje racionalnih rešenja.

"Zbog sukoba Rusije sa UKrajinom, izjava Kurtija je verovatno njegova procena da se sukob može proširiti na Zapadni Balkan. Lično mislim da nije realno da se to dogodi, ali da ćemo osetiti ekonomske i sociološke posledice sukoba. Građani paniče, jer se sećaju onoga što se desilo pre dvadesetak i više godina na ovim prostorima", kazao je Bećaj za Kosovo onlajn.

I mada ne daju velike mogućnosti razvoju situacije u regionu u smeru sukoba, ostavljaju rezervu da bi u nekim okolnostima i do toga moglo da dođe, a Srbiju vide kao potencijalnog izazivača.

"Jedina država koja bi mogla da pravi problem na Balkanu je Srbija, ali i to se neće desiti sve dok traju sukobi u Ukrajini", kazao je Spahiu.

Bećaj takođe ističe da, činjenica, da se Srbija država naoružavala poslednjih godina, izdvaja Srbiju kao jedan od faktora rizika na Balkanu.

"Srbija nije otvarala klinike, hale za operu i balet, nego je investirala u naoružanje. Smatram da Balkan, uključujući i Srbiju treba demilitarizovati. Protiv sam militarizacije kako Srbije tako i svih ostalih država u regionu", kazao je Bećaj.

Spahiu smatra i da trenutna u Ukrajini predstavlja šansu za Kosoovo da ubrza puta ka NATO i EU.

"Evropljani su sada jedinstveni više nego ikada, a s obzirom da većina zemalja priznaje Kosovo, moguć je pritisak na preostalih pet članica Evropske unije da ga priznaju. U tom slučaju, ne bi bilo nikakvih prepreka za članstvo Kosova u Nato i u EU", ističe Spahiju.

Bećaj deli mišljenje da su šanse povećane, ali ipak ocenjuje da je za Kosovo u ovom trenutku dovoljno što je Kfor kao deo NATO prisutan.

"Šanse da Kosovo postane članica NATO su povećane, ali nisu sigurne. Lično smatram da dok je Kfor odnosno NATO na Kosovu, Kosovo je deo NATO, tako da Kosovo o članstvu treba da razmišlja onog trenutka kada se NATO povuče sa Kosova", kazao je Bećaj.

Bećaj potencira kao važno, da bi politički predstavnici trebalo da se osvrnu na druge važnije teme, kao što je ekonomski napredak građana.

"Smatram da bi trebalo da se usmerimo na zajedničke projekte razvoja i oslobadjanja. Balkan ne mora uvek biti bure baruta. Može biti i mirna oaza. Mi već deset godina govorimo o nekim sporazumima, a nemamo spremnost da se sastanemo sa predstavnicima drugih strana, a to je verovatno naopaka politika predstavnika kako Srbije tako i Kosova. Moramo da imamo racionalno razmišljanje o svemu što se događa, da razmišljamo o miru, saradnji i napretku, a ne o ratu. Mislim da nešto ne štima u našem društvu. Umesto da govorimo o udržavanju, ili projektima u korist građana, mi razmišljamo o članstvo u NATO i razmišljamo hoće li se sukob proširiti kod nas", zaključuje Bećaj.