Spahiu: Priznanje od Srbije ili kupiti ili uzeti na silu

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da je u rukama Srbije priznanje kosovske nezavisnosti, koje ili treba da se kupi ili da se uzme silom, a ocenio je i da je dobra odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne dozvoli održavanje referenduma koji je raspisala Srbija, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Priznanje je u rukama Srbije, to priznanje mi ili moramo da kupimo ili moramo da ga uzmemo na silu. Uzeti na silu znači poslati avione, bombardovati Beograd i uhvatiti Vučića za uho i reći: ‘potpiši’. Da bismo dobili priznanje od Srbije ili će naši saveznici morati da idu da uhvate Vučića za uho da potpiše ili ćemo mi napraviti kompromis, a za kompromis, naravno, moramo da vidimo šta je prihvatljivo“, rekao je Spahiu.

Povodom zahteva šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja da se omogući glasanje na referendumu o promeni Ustava Srbije na Kosovu, Spahiu je naveo da bi i on to rekao da je na Boreljovom mestu, jer je to diplomatskim rečnikom normalan zahtev, ali da to ne znači da Vlada Kosova mora da ga posluša. 

Spahiu je pitanje referenduma nazvao jednostavnim političkim pitanjem. 

"Ustav Kosova i Ahtisarijev plan nisu zabranili kosovskim Srbima da imaju dvojno državljanstvo, to znači pravo da učestvuju u političkom životu te države čije državljanstvo imaju. U ovom slučaju, kosovskim Srbima je omogućeno da učestvuju u političkom životu na Kosovu zbog državljanstva Кosova i u političkom životu u Srbiji, zbog državljanstva Srbije", rekao je Spahiu.

On odluku premijera Kurtija da kosovski Srbi na referendumu Srbije mogu da glasaju samo poštom ili putem Kancelarije za vezu smatra dobrom i ocenio je da ona vodi Kosovo napred, ali i da se to mora dokazati na delu.