SPP: Priština nije mesto za rešavanje problema Bošnjaka u Srbiji

Stranka pravde i pomirenja
Izvor: spp.rs

Stranka pravde i pomirenja saopštiila je da se ne meša u srpsko-albanski sukob, ali podržava napore da se dođe do dogovra na osnovu pravde i da se stvore uslovi za pomirenje, uz napomenu da Priština nije mesto za reševanje pitanja prava Bošnjaka u Srbiji, prenosi Danas.

„Priština nije mesto gde treba generalno da se rešavaju pitanja prava Bošnjaka u Srbiji“, poručuje SPP, dodajući da je njihov stav o odnosima Beograda i Prištine specifičan u odnosu na stranke vladajuće većine.

Navode da se ne mešaju u srpsko-albanski sukob, ali podržavaju napore da se dođe „do dogovorima na temeljima pravde i da se stvore uslovi za dugoročno pomirenje, kako između srpskog i albanskog naroda, tako i na Zapadnom Balkanu“.

„Ono gde se uključujemo i dižemo svoj glas je glas za prava kosovskih Bošnjaka“, navodi se u saopštenju SPP uz osudu „zlonamernih insinuacija Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS), Dveri i Zavetnika, koji tu partiju i njenog predsednika Usamu Zukorlića povezuju sa posetom Sulejmana Ugljanina i Šaipa Kamberija kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju".

Zukorlić je, pre mesec dana, za govornicom u republičkom parlamentu, rekao da razmatraju inicijativu da se na Kosovu formira zajednica bošnjačkih opština.

U saopštenju se još konstatuje da sporazum sa SDA Sandžaka pokazuju da su Bošnjaci sposobni da sarađuju oko vitalnih interesa, ali i da je na pomolu nova politička slika u ovom delu Srbije.