Srbija šalje stanovnicima Gaze humanitarnu pomoć, prvi avion stigao u Egipat

Srbija humanitarna pomoć Gazi
Izvor: Vlada Srbije

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoći ugroženom stanovništvu zbog kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze. Prvi avion koji je odvezao humanitarnu pomoć, u Egiptu je dočekao ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica. Ukupna vrednost pomoći je blizu tri miliona evra, a roba teži gotovo 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost Srbije da pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta - jedan avion odleteo je danas, a drugi će sutra.

Humanitarnu pomoć, koja je današnjim letom stigla u Egipat, dočekao je ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović. 

 

Uzimajući u obzir kompleksnost situacije niko ne može da proceni period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze.

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze.

To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste.

Vlada Srbije saglasila i sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova da se odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od deset hiljada evra.