Stano: Nema "novog okvira" za dijalog Beograd-Priština, kontakti u toku

Peter Stano
Izvor: Klan Kosova

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak nastavlja kontakte s ciljem da se "nadogradi zamah posle sporazuma Beograda i Prištine o ličnim dokumentima", ali ne postoji neki "novi okvir" EU za Dijalog, kako su to objavili neki mediji u regionu, rekli su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji, prenosi Danas.

Evropski diplomatski zvaničnici su preneli da je ključno da ne dođe do novog zaoštravanja, imajući u vidu nameru vlasti u Prištini da do 1. oktobra izdejstvuje promenu registarskih tablica za vozila kosovskih Srba.

Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, Beti je rekao da jednostavno ne postoji navodni EU dokument, koji je prema jednom albanskom mediju, predstavljen srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovoskom premijeru Aljbinu Kurtiju. To što je taj mediji objavio, podvukao je Stano, nije tačno.

"Nikada mi u EU nismo videli takav tekst i to svakako ne dolazi od tima EU koji je uključen u Dijalog", rekao je on.

Boreljov predstavnik za štampu je predočio da EK nikad i ne komentariše napise medija koji Evropskoj uniji pripisuju autorstvo nekih dokumenata, ni kad je u pitanju izvornost, niti suština. Ali je objasnio da je u ovom slučaju ipak uputno opovrgnuti takve tvrdnje da bi se otklonila i najmanja zabuna.

Predsednik Vučić je izjavio da mu je dat na uvid, ali da nije prihvatio "papir" koji su mu predstavili prilikom posete Beogradu EU posrednik Lajčak i specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner.

Diplomate u Briselu kažu da je svakako jasno da postoje predlozi i zamisli o kojima se razgovara i pregovara s Vučićem i Kurtijem. Ali su istakli da je to složen postupak koji će pre biti utemeljen na postepenim dogovorima, nagodbama, nego na osnovu nekog zaokruženog završnog plana sređivanja odnosa Beograda i Prištine, iako je tačno da to s novom jakom posvećenošću žele i EU, posebno Berlin i Pariz, kao i u Dijalog uključeni Vašington.