Starović: Albanci danas dalje od nezavisnosti nego 2008. godine

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Politički analitičar Nemanja Starović kaže da se posle 13 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kosovski Albanci nalaze "dalje od željene nezavisnosti" nego što su očekivali 2008. godine, kada je do takvog, kako ocenjuje, protivpravnog čina došlo.

"Sasvim sigurno, sve one teze o tome da nezavisnost Kosova predstavlja ireverzibilni proces u kojem je samo pitanje vremena kada će se postići opšti međunarodni konsenzus o priznanju tog čina sa kojim će i Srbija na kraju morati da se saglasi, padaju u vodu", rekao je Starović za Tanjug.

On smatra da je to posledica činjenice da je sprovođena uspešna kampanja Srbije okom koje je 18 država sveta odlučilo da povuče priznanje Kosova, kao i činjenice da pet zemalja članica EU nije priznalo njegovu nezavisnost.

Na pitanje o stanju i perspektivama srpske zajednice na Kosovu tokom svih godina od proglašenja nezavisnosti 2008. naovamo, kaže da je situacija i na planu bezbednosti i na polju ostvarenja osnovnih ličnih i kolektivnih prava Srba, ali i njihovih ekonomskih perspektiva "veoma teška".

Ipak, ukazuje da je za sve protekle godine srpsko državno rukovodstvo uspelo da izbegne određene zamke koje su bile postavljene, kako smatra, i samim Briselskim sporazumom iz 2013.

"Njime su kosovski Albanci želeli da kroz proces tzv. institucionalne integracije Srba ''pokidaju veze'' Beograda i svih građana na KiM koji u Srbiji vide svoj oslonac", istakao je Starović i dodao da se to nije desilo pre svega osnivanjem Srpske liste, kao, kako kaže, krovne političke organizacije srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Na pitanja o očekivanjima od obnove dijaloga dveju strana tokom ove godine, Starović odgovara da je teško očekivati "značajniji proboj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine", a kamoli, kako kaže, postizanje pominjanog sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma.

"Ambicije albanskih nacionalista su bezgranične i oni smatraju da je došlo do uspostavljanja povoljnih okolnosti da mogu da realizuju svoje maksimalističke ambicije. Šansu za to očigledno vide izvan pregovaračkog procesa i njihova očekivanja idu prema snažnom međunarodnom pritisku prema Srbiji od nove američke administracije, ali i Berlina", naveo je Starović.

Kako dodaje, Albanci očekuju da će usled toga ili mogućih ultimatuma, Srbija morati da se složi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću.

"Ta očekivanja su nerealna i to se neće desiti", smatra analitičar.

Upitan kako će se Srbija odupreti eventualnim pritiscima, Starović ističe "da je jedini jačin da se odupre ostajanje na pozicijama sa kojih projektuje imidž ozbiljne i odgovorne pregovaračke strane koja ne vidi alternativu procesu dijaloga, ali isto tako i strane koja je spremna da na adekvatan i odmeren način odgovori na sve jednostrane mere kojima bi Priština mogla da pribegne tokom ove godine".

Čestitku predsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini u kojoj se podržava "sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", ipak, vidi kao "zvaničnu, protokolarnu stvar u obraćanjima".

"Naravno, možemo primetiti izvesnu razliku u tonu obraćanja koji postoji sada i u odnosu na slična obraćanja prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa. Sve to daje ''vetar u jedra'' albanskim nacionalistima u Prištini i podgreva ambicije da bi Vašington zajedno sa Berlinom mogao ostvariti pritisak na Srbiju tokom ove godine. Nisam siguran da će ta očekivanja biti ispunjena", zaključio je Starović.