Starović: Pristupanje EU dvosmerni proces, potrebno više iskrenosti i dobre volje i iz Brisela 

Nemanja Starović
Izvor: Euronews.rs

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović, koji učestvuje na Bledskom strateškom forumu gde je govorio na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu i evrointegracijama regiona, izjavio je za Euronjuz Srbija da je poruka koju će Srbija preneti da je čvrsto na evropskom putu i da je to strateško opredeljenje vlade, prenosi .

Starović je rekao da su se tokom foruma mogle čuti različite poruke, a da je jedna od tema dvodnevnih susreta bilo i kako da se na neki način pospeše i ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana.

"Ono što mi želimo da prenesemo je da je Srbija država koja je čvrsto na evropskom putu koji traje već neke 22 godine, da smo tom putu veoma posvećeni, da je to strateško opredeljenje vlade koje ne predstavlja samo mantru već izraz razumevanja da priključivanje EU predstavlja vrhunski nacionalni interes, da EU predstavlja prirodni prostor za naš ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj. Mi ćemo učini sve što je na nama, mi se nalazimo u jednoj naprednoj fazi sa otvorena 22 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja", rekao je Starović.

Starović, međutim, napominje da je pristupanje EU dvosmerni proces gde je, kako kaže, potrebno mnogo više iskrenosti i dobre volje i sa one druge strane - Brisela.

"Moramo da budemo svesni da u Evropi postoji takozvani zamor od proširenja i da je potrebno pronaći neke nove načine kako bi se udahnula nova energija i nova snaga procesu proširenju. To su ključne poruke koje ćemo poslati, svesni činjenice da su i naši građani i građani širom regiona s pravom nezadovoljni što ovaj proces traje toliko dugo, što više niko nije spreman čak ni da govori o nekim datumima, ali bez obzira na sve na nama je da uradimo sve što je u našoj moći da u tom procesu napredujemo", istakao je državni sekretar.

Na pitanje kako komentariše navode da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da iskoriste ovaj geopolitički momentat u kom se nalazi Evropa, a koji je povezan sa ratom u Ukrajini, Starović kaže da okolnosti sa kojima se suočavamo i koje su nezahvalne sa sobom nose određene šanse i pogodnosti, ali i velike opasnosti.

"Na nama je dakle da one šanse koje nam se otvaraju iskoristimo na pravi način, na nama je da nađemo prave sagovornike u Briselu i prestonicama EU, koji će shvatiti koji je strateški značaj Zapadnog Balkana kao svojevrsno unutrašnje dvorište EU, koji će podrazumevati da se proces proširenja na neki način zaključi i zaokruži upravo sa Balkanom, ali koji će pružiti prilike da u sklopu tog procesa mi ostanemo privrženi očuvanju naših nacionalnih interesa. To nije nimalo lako, ali na nama je da nađemo najbolje rešenje", istakao je Starović.

Na pitanje kako komentariše navode da ukoliko blok ne uđe u EU da bi moglo da bude kriza i da, kako je rekao slovenački predsednik Borut Pahor, preko sredine Zapadnog Balkana "procveta linija razdvajanja između ruskog i zapadnog uticaja", Starović kaže da ne želi da prihvati tu vrstu narativa i tu vrstu "alarmizma" koja govori da je Zapadni Balkan na nekakvoj liniji vatre.

"To su narativi koji se često plasiraju, iz Prištine ili iz nekih drugih regionalnih prestonica od strane onih koji nam ne žele dobro. Zapadni Balkan jeste opterećen brojnim političkim problemima, na nama je da pokušamo te političke probleme da rešimo. Mislim da su ti narativi štetni i jedan od naših glavnih zadataka je da pokušamo da ih pobijemo. Često oni koji nama ne žele dobro, žele da sagledavaju situaciju na Zapadnom Balkanu kroz prizmu geopolitike, ne samo radi toga da bi predstavili kako su oni na nekoj pravoj strani, taj procep verovatno postoji, ali on je negde drugde u Evropi i nije na prostorima Zapadnog Balkana. Čitav naš region, svi smo strateški opredeljeni za punopravno članstvo u EU, bez obzira na to što se krećemo različitom brzinom", istakao je Starović.