Starović: Srbija može da računa na još snažniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta

Nemanja Starović
Izvor: Kosovo Online

Državni sekretar Ministrstva odbrane Nemanja Starović kaže da je jučerašnji dan bio veoma velik i važan za Srbiju i sve građane i da će puni efekti sporazuma potpisanih u Kini biti vidljivi tek u mesecima i godinama koje su pred nama, prenosi RTS.

U Kini se održava treći Forum za međunarodnu saradnju "Pojas i put" na kome srpsku delegaciju predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Srbija i Kina su potpisale tri strateška sporazuma i još nekoliko ugovora vrednih četiri milijarde evra.

Starović ističe da je prijateljstvo Beograda i Pekinga izdržalo test vremena.

"Samo u poslednjih nekoliko godina, kriza izazvana pandemijom koronavirusa i stravični rat u Ukrajini kojem se ne vidi kraja, svi poremećaji na planu političkih odnosa i ekonomije na globalnom planu, sve to smo uspeli nekako da izdržimo, da prevaziđemo i da jučerašnjim danom podignemo odnose sa Kinom na jedan viši i novi nivo", naglašava Starović.

Kaže da u narednom periodu Srbija može da računa na još intenzivniju, snažniju i aktivniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta.

"Verujem da ćemo u mesecima pred nama tome i svedočiti", ističe Starović.

Naglašava da je u Pekingu itekako bila zastupljena i ekonomska dimenzija i da je najvažnija vest iz Kine potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Preko 10.000 naših proizvoda će biti odmah ili postupno oslobođeno svih carinskih dažbina. Time će postati konkurentniji i pristupačniji potrošačima na kineskom tržištu, bilo da govorimo o proizvodima koji su najperspektivniji poput vina, rakije, piva, meda, jabuka i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i kada govorimo o drugim segmentima privrede, i o industriji i o farmaceutskim proizvodima", navodi Starović.

Ističe da je to velika šansa i da je siguran da će privrednici iz Srbije znati da je iskoriste.

Bilo bi neozboljno odreći se mogućnosti koje pruža saradnja sa Kinom

Starović napominje da je jednako važna vest i potpisivanje komercijalnih ugovora za nastavak razvoja infrastrukture u Srbiji.

"Govorimo o preko 300 kilometara novih auto-puteva koji će biti izgrađeni u narednim godinama, u saradnji upravo sa kompanijama iz Kine. Vrednost je gotovo četiri milijarde vera. Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, vojvođanski osmeh koji će povezati sever Srbije od Sombora do Kikinde, sve je to neobično važno", naglašava Starović.

Starović ističe da će neki na političkom Zpadu spočitavati intezitet saradnje Srbije sa Kinom, dok je u isto vreme njihov obim saradnje ili trgovinske razmene sa Kinom nekoliko puta ili nekoliko desetina puta veći nego kada je u pitanju obim trgovinske razmene Srbije.

"Svi oni koji nas možda sada kritikuju, u isto vreme nisu spremni da nam u potpunosti otvore vrata ka Evropskoj uniji. Bilo bi krajnje neodgovorno i neozbiljno od strane rukovodstva Srbije kada bi se zarad nekakvih obećanja koja su poprilično maglovita, bez jasnog datuma ili dinamike pristupa Evropskoj uniji, odrekla svih razvojnih mogućnosti koje nam pruža saradnja sa Kinom", naglašava Starović.