Otvoren Treći forum Pojas i put; Vučić: Jedan od najznačajnijih foruma današnjice

Kina Otvaranje foruma
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Pekingu otvaranju Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, a kako je poručio zahvalan je kineskom predsedniku Si Đinpingu na značaju koji daje Srbiji i zajedničkim projektima.

"Na ceremoniji otvaranja Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, jednog od najznačajnijih globalnih foruma današnjice, gde će biti reči o perspektivama saradnje", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Samit je uvodnim obraćanjem otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping.

Forumu prisustvuju brojni predsednici država, premijeri i predstavnici država iz Azije, Latinske Amerike, Afrike, zatim zvaničnici Francuske, Grčke, kao i mađarski premijer Viktor Orban. Učešće su otkazali predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, kao i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, preneo je Tanjug.

Na samitu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative Pojas i put, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića, donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji. Tokom dana, predsednik Vučić učestvovaće na prvoj sesiji Foruma na visokom nivou na temu Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji.

Takođe, biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Vučić je danas obišao i Kineski institut za međunarodne studije u Pekingu, na čijem čelu je bivša ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo.

"Velika je čast za mene i zadovoljstvo što sam u prilici da posetim Kineski institut za međunarodne studije, na čijem čelu je gospođa Čen Bo. Ona nam mnogo nedostaje u Beogradu, ali se nadam da će nam ovde biti još od veće pomoći, jer ćemo moći da koristimo značajna iskustva, ocene, procene, kao i naučne radove velike NR Kine i ovog Instituta", naveo je Vučić na Instagramu.

Vučić je zahvalio Čen Bo zbog podrške celovitosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu Srbiji i borbi za Kosovo i poklonio joj knjigu o istoriji Kosova i Metohije.

"Evropa je gotovo pa u recesiji, a ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore", rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Vučić je rekao da su ratovi najveći izazov sa kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac.

"Kada je skup novac i rat imate visoke kamatne stope, i problem za obrtna sredstva u industriji, građevinskoj industriji i svemu. Zato vam je Evropa gotovo pa u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore", ocenio je predsednik u vezi sa današnjim forumom na visokom nivou koji je posvećen globalnoj ekonomiji na kom će učestvovati.

Vučić je rekao da je sada potrebno da se obrati pažnja na rešavanje problema kao što je taj da je Bugarska podigla takse za ruski gas.

"Mi i Mađari smo juče reagovali zajedničkim saopštenjem, Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili - čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače. U jednom danu posle Izrael - Palestina sukoba, dogovorili smo da ne damo da dizel dalje ide naviše bez obzira na to koliko mi to morali da platimo", rekao je predsednik.