Stoltenberg započeo turneju po Zapadnom Balkanu, doputovao u posetu Bosni i Hercegovini

Jens Stoltenberg
Izvor: Klix.ba/EPA-EFE

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je večeras u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini gde će se sastati sa brojnim zvaničnicima, a za večeras je planirana radna večera sa članovima Predsedništva BiH, piše BHRT.

Za sutra je predviđen Stoltenbergov susret s predsedavajućom Veća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom odbrane Zukanom Helezom.

Stoltenberg treba da se sastane i s visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i da poseti sedište NATO štaba u Sarajevu.

Generalni sekretar NATO-a ranije je potvrdio podršku Altea operaciji u Bosni i Hercegovini, koju vodi Evropska unija, a koja ima važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti.

Posetom Sarajevu Stoltenberg je započeo turneju na Zapadnom Balkanu, a nakon BiH, u ponedeljak popodne će otputovati u Prištinu.

U toku posete Kosovu, posetiće kamp Kfora "Noting hil", gde će se sastati sa komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašom, dok će dan kasnije, 21. novembra, boraviti u Beogradu, gde su predviđeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Nakon Beograda, Stoltenberg će otputovati u Severnu Makedoniju.

Za sredu, 22. novembar, kako je navedeno u saopštenju NATO-a, generalni sekretar će prisustvovati sastanku sa savezničkim liderima iz regiona na koji su pozvani premijer Albanije Edi Rama, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.