Stupar: Prištini KBS treba da posluži za izazivanje sukoba, posle čega bi nastupio Nato

Milorad Stupar
Izvor: Pink

General u penziji Milorad Stupar, prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije kaže povodom jučerašnjeg defilea KBS i kosovske policije sa novim naoružanjem i opremom da Prištini KBS treba da posluže za izazivanje sukoba, posle čega bi glavni nosilac sukoba bio Nato, pišu Novosti.

Stupar podseća da je Priština nabavila transportere, minobacače, haubice.

"'Bajraktari' su kupljeni pre oko pola godine, a turski instruktori su na poligonima u Albaniji obučavali zajedno i pripadnike vojske te zemlje i KBS. Ona je po svim parametrima daleko ispod vojske Srbije i sa te strane nema razloga za brigu. Problem je što KBS treba da posluži za izazivanje sukoba, posle čega bi glavni nosilac sukoba bio Nato”, kaže Stupar.

Dodaje da se na prostoru Kosova, pred očima međunarodne zajednice, grubo krše Vojno-tehnički sporazum i Rezolucija 1244, a pogotovo se zloupotrebljava komandant Kfora koji ima "carska ovlašćenja".

“On može i mora da primeni i silu da bi razoružao bilo koju vojnu silu i ispunio svoj prvi zadatak - demilitarizaciju prostora Kosova. Ali ga on ne izvršava, zbog čega su moguće i preteće izjave i formiranje albanske vojske. Kolektivni Zapad ne poštuje sporazume koje je potpisao i nama ostaje da u UN tražimo da komandat Kfora izvrši svoja zakonska ovlašćenja, jer se KBS ubrzano pretvara u pravu vojsku", upozorava Stupar.