Suniog: EU neće moći da angažuje misiju za izbore na severu

Tomaš Suniog
Izvor: Reporteri

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog rekao je da neće moći da angažuju izbornu posmatračku misiju u četiri opštine na severu Kosova, zbog kratkog vremena do njihovog održavanja, prenosi Reporteri.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, biće održani 18. decembra.

Suniog je rekao da sa vlastima na Kosovu blisko razgovaraju o pripremama za raspisane izbore u četiri severne opštine, kao i da se konsultuju sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) i drugim organima.

Izborna posmatračka misija Evropske unije na Kosovu predložila je vlastima na Kosovu 23 preporuke.

Preporuke se fokusiraju na registraciju birača van Kosova, efikasan nadzor finansiranja partija, izborno oglašavanje na onlajn platformama, čišćenje biračkih spiskova i druge preporuke.

Šef Izborne posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl rekao je da bi preporuke mogle da unaprede predstojeće izbore i ojačaju demokratske institucije.

Misija za posmatranje izbora Evropske unije je nezavisno i neutralno telo čiji je mandat da proceni izborni proces u skladu sa međunarodnim izbornim standardima.

Evropska unija posmatra sve izbore na Kosovu od 2013. godine.