Suroi: Revidirati rok za preregistraciju u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice 

Veton Suroi
Izvor: KTV, prt. sc.

Pisac i publicista Veton Suroi rekao je da Kosovo ima pravo da ne odlaže odluku o preregistraciji vozila, ali da rok za registarske tablice treba da bude revidiran u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice, prenosi Kljan Kosova. 

On je rekao da premijer Aljbin Kurti i vlada imaju odgovornost za taj posao. 

"Mislim da je Kosovo u pravu, kao što su pomenuli i Evropska unija i SAD. Ove registarske tablice su nelegalne i istekle su čak i u procesu pregovora kada su morale da se promene", rekao je Suroi. 

On smatra da je stav Kosova, koji se neće promeniti, da su registarske tablice sa srpskim oznakama nelegalne.

Suroi je rekao da su međunarodni predstavnici zabrinuti zbog moguće intervencije Rusije i njene diverzije u situaciji kada nema rešenja za ovo pitanje između Kosova i Srbije.

"Čak mi se čini da su razgovori koje međunarodna zajednica vodi sa vladom na Kosovu fokusirani na pitanje bezbednosti i evropskog bezbednosnog konteksta u kome živimo. Dakle, ideja je da Kosovo i Srbija prevaziđu mogućnost da bilo koji razlog bude iskorišćen za intervenciju trećih sila. U ovom slučaju se razmišlja o intervenciji Rusije i diverzijama koje ona može da izazove, ili drugih sila povezanih sa Rusijom. U ovom pravcu mislim da je koncentrisana zabrinutost", kaže Suroi. 

Prema njegovim rečima, Rusija se već duže vreme meša na Kosovu, posebno na severu. 

"Rusija ima priliku da provocira svaki dan i na svaki način. Ali ovde se bavimo drugim pitanjem, pošto imamo takav zahtev prijateljskih zemalja i naravno da ih treba shvatiti ozbiljno. To je stvar koja se, u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice, mora ispitati, da li se može naći drugi oblik. Mora se preduzeti nekoliko koraka, a jedan od njih je izjava međunarodne zajednice da su registarske tablice nelegalne i da se moraju zameniti legalnim tablicama izdatim na Kosovu i da neće biti drugog pregovaračkog procesa za registarske tablice", rekao je Suroi.

Povodom francusko-nemačkog predloga za kosovsko pitanje, Suroi je naveo da se već mesec dana priča o pitanju o kome se ništa ne zna.

"Činjenica je da ne znamo i činjenica je da već mesec dana pričamo o pitanju koje ne znamo. Ono što znamo iz izjava i Gabrijela Eskobara i drugih diplomata, da se bavimo uspostavljanjem okvirnog sporazuma koji ima tačke o kojima se mora pregovarati i koji će se smatrati dovoljnim za normalizaciju. Šta će biti normalizacija? Ovo je pitanje tumačenja obe strane (Kosova i Srbije) i međunarodne zajednice. Ali ovo je pitanje o kome ne mogu da pričam, jer ne znam", rekao je Suroi.