Šutanovac: Militarizacija Kosova nije dobra vest, ni za Beograd, ni za zemlje u okruženju

Dragan Šutanovac
Izvor: Kosovo Online

Od momenta kada su formirane Kosovske bezbednosne snage bilo je jasno da vlasti na Kosovu imaju nameru da te snage budu okosnica buduće vojske Kosova, kaže za "Danas" bivši ministar odbrane i osnivač Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac.

"Podsećam da je odluku o formiranju vojske Kosova doneo parlament još 2018. godine, ali da su tada zvaničnici Nato tu odluku kritikovali i praktično usporavali”, kaže Šutanovac.

Dodaje da će nedavnim nabavkama naoružanja i vojne opreme, među kojima i turskih bespilotnih letelica, a posebno namerom da se KBS opreme antitenkovskim raketama, Kosovo mimo svih sporazuma i praktično imati vojsku koja svakako predstavlja novi bezbednosni izazov u regionu.

“Militarizacija Kosova nije dobra vest kako za Beograd tako i za zemlje u okruženju, posebno za Severnu Makedoniju koja se već suočila sa naoružanim pobunama koje su za cilj imale otcepljenje dela teritorije i formiranje `velike Albanije` koja je osnova političkog delovanja kako ekstremista, tako i Kurtija”, smatra Šutanovac.

Nesumnjivo, ističe dalje, ovo je vest koja ne ohrabruje. Umesto da se na Kosovu ulažu sredstva u kriminalističku policiju, u izgradnju ambijenta za funkcionisanje multietničkog društva ovakav razvoj vodi upravo ka daljem podizanju tenzija.

“Verujem da će potez administracije SAD izazvati negodovanje, ali podsećam da je nedavno Srbiji odobrena nabavka oklopnih borbenih vozila tako da ova odluka predstavlja izbalansirani odnos prema Prištini i Beogradu”, zaključuje Šutanovac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, da je SAD odobrila Prištini da kupi rakete "Džavelin".

Ambasador Hil je, ovom prilikom, navodi se, obavestio predsednika Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „Džavelin“. 

Kako je ambasador Hil naveo, Stejt Department će taj zahtev Prištine da uputi američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura, navodi se u saopštenju.

Međutim, predsednik Vučić je istovremeno rekao da je ova informacija veliko razočaranje za Srbiju, ali i da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.